Huawei og OPPO indleder global aftale om krydslicensering af patenter

Huawei har opbygget en stor portefølje af 5G-patenter og dem køber OPPO nu ind på i et storstilet samarbejde og retter slet skjult kritik mod USA.

Huawei og OPPO indleder global aftale om krydslicensering af patenter

Huawei og OPPO, begge kinesiske selskaber, har underskrevet en global patentlicensaftale, som dækker væsentlige patenter på mobilstandarder, herunder 5G.

Huawei har gennem de seneste 20 år opbygget flere patentporteføljer af på det globale marked inden for områder som 5G, Wi-Fi og audio/video-codecs, forklarer Alan Fan, leder af Huaweis afdeling for intellektuel ejendomsret.

Se også: Telefoner med 5G

Vigtig 5G-samarbejde mellem Huawei og Oppo

Alan Fan kalder aftalen for en “gensidig anerkendelse af værdien af intellektuel ejendomsret mellem virksomheder” og beskriver det som et  vigtigt skridt i retning af at fremme en positiv cyklus af innovation og forskning i standarder af høj værdi: at investere, modtage afkast af investeringen og derefter geninvestere.

“Dette vil gøre det muligt for vores industri at fortsætte med at innovere og give forbrugerne mere konkurrencedygtige produkter og tjenester”.

Også Oppo er glade for aftalen om krydslicensering af patenter med Huawei. “Det viser tydeligt, at de to virksomheder anerkender og respekterer værdien af hinandens intellektuelle ejendomsret i høj grad. Det er en win-win-aftale for begge parter”, lyder det fra Adler Feng, OPPO chef for intellektuelle rettigheder.

Adler Feng forklarer, at altid går ind for etableringen af et bæredygtigt, sundt økosystem for intellektuel ejendomsret, hvor “licenser på intellektuel ejendomsret kan løses gennem mindelige forhandlinger, og hvor hver virksomheds patentværdi respekteres i høj grad.”

Dette lyder som en slet skjult kritik fra både Huawei og OPPO af de amerikanske sanktioner, hvor USA forsøger at bremse Huaweis udvikling, noget de selv har sagt bliver på bekostning af konkurrencedygtige produkter.

Se også: Billig 5G bredbånd

Kan Huawei få sin 5G-teknologi bredere ud via Oppo?

På grund af de amerikanske sanktioner af Huawei, der har kørt nu i nogle år efterhånden, er Huawei blevet trængt op i et hjørne, så en gensidig licensaftale med Oppo kan sikre, at nogle af Huaweis 5G-teknologier vil blive udnyttet af en virksomhed, der sælger produkter uden for Kina.

Spørgsmålet er så, om det kan få konsekvenser for Oppo, at de benytter teknologi, som er bandlyst i USA, efter de havnede på det amerikanske handelsministeriums Entity List. Det betyder, at amerikanske virksomheder generelt er forbudt at eksportere varer, teknologi og tjenesteydelser til Huawei uden en særlig licens.

Dette kan potentielt påvirke Oppos evne til at få den nødvendige teknologi og støtte til sine 5G-produkter.