Storbritannien udelukker Huawei fra deres 5G-netværk

Briterne har endeligt besluttet at bandlyse Huawei fra deres netværk. Den kinesiske telemastodont skal fjernes fra Storbritanniens netværk senest 2027.

Storbritannien udelukker Huawei fra deres 5G-netværk

På trods af et langvarigt og massivt pres fra USA meddelte den britiske premierminister Boris Johnson tilbage i januar, at Huawei-gear fortsat ville være tilladt i landets 5G-netværk. På det tidspunkt mente Johnson ikke, at han havde andre valg, da Huawei leverer den mest avancerede teknologi til en god pris.

Læs også: Danske teleselskabers 5G

Men nu har briterne altså ombestemt sig – tungen på vægtskålen blev, da USA fornyligt forbød chipproducenter at levere chips til Huawei. Beslutningen førte til, at flere højtstående embedsmænd i Storbritannien udtrykte bekymring for, om Huawei, som følge af de nye eksportregler, ville blive tvunget til at bruge upålidelige komponenter, der ville mindske sikkerheden.

Læs også: Briterne tæt på at udelukke Huawei fra deres 5G-netværk

Huawei-gear skal fjernes fra alle britiske netværk inden 2027

Boris Johnson tog efterretningerne til sig og annoncerede forleden, at Huaweis netværksudstyr skal være fjernet fuldstændigt fra Storbritannien i 2027.

Huawei er verdens førende inden for netværksudstyr, men er siden 2012 blevet betragtet som en national sikkerhedstrussel i USA på grund af virksomhedens nære bånd til den kommunistiske kinesiske regering.

Læs også: Huawei sendte ”desperate” breve til Mette Frederiksen

En af Kinas love kræver, at landets techfirmaer skal indsamle efterretninger på regeringens vegne, hvis de bliver bedt om at gøre det. Rygtet lyder tilmed, at Huawei-produkter indeholder en bagdør, der indsamler data og sender direkte til en server i Beijing. Dette scenarie har aldrig kunnet bevises, og firmaet har benægtet det igen og igen.

Huawei kalder briternes beslutning for “politisk, og mener at beslutningen skyldes den amerikanske handelspolitik, og derfor ikke er et spørgsmål om landets sikkerhed.

Læs også: Stadig stor tillid til Huaweis produkter

Seneste nyt om temaet

Næste vinkel om emnet er også publiceret. Daniel Søgaard Hald fulgte op på historien. 14/7/2020 blev fortællingen ført videre med et indlæg omkring Briterne tæt på at udelukke Huawei fra deres 5G-netværk – Du kan læse det videre forløb her. Tjek de seneste nyheder om temaet her.