Telenor og Telia gør netværket klar til 5G

Nu påbegynder Telenor og Telia en modernisering af teleselskabernes fælles mobilnetværk, for at gøre klar til 5G. 3G udfases til fordel for 4G og 5G.

Telenor og Telia gør netværket klar til 5G

I 2012 fusionerede Telia og Telenor deres mobilnetværk til fordel for kunderne, som dermed fik adgang til Danmarks største og mest udbyggede mobilnetværk, der i dag dækker, ifølge teleselskaberne, 99,8% af Danmark med 4G.

Se også: Mobilabonnementer fra Telenor

For at sikre kundernes behov for robuste mobilforbindelser igangsættes en opgradering af det fælles Telia Telenor-netværk. Som en del af dette udfases 3G-netværket gradvist fra april 2021 for at give plads til maksimal udnyttelse af nyere og mere effektive mobilteknologier som 4G og 5G-teknologier.

Når 3G-netværket gradvist udfases, kanaliseres den efterhånden begrænsede 3G-trafik over på 4G- og 5G-netværket, der leverer langt hurtigere datahastigheder, en bedre opkaldskvalitet og baner vejen for helt nye digitale tjenester og måder at bruge internettet på.

Læs også: Telia og Telenor klar til at teste 5G i Danmark

Udfasning af 3G og opgradering til 5G

”Udfasningen af 3G-netværket er en naturlig teknologiudvikling, der vil give vores kunder endnu bedre kapacitet og hastighed i 4G-netværket. Hvad enten du anvender mobil eller tablet til tale eller data, så giver 4G en meget bedre oplevelse. Og når vi introducerer 5G inden for de nærmeste år, vil det give endnu et væsentligt løft af den digitale infrastruktur i Danmark”

siger Henrik Kofod, teknologidirektør i Telia.

Moderniseringen påbegyndes i april 2021, og vil ske gradvist derefter over en længere periode.

”Vores kunder skal have de bedste mobilforbindelser – også langt ude i fremtiden – og derfor udvikler vi hele tiden mobilnetværket, så vi følger danskernes stigende dataforbrug. Kunderne har taget de nye online-tjenester til sig, og det kræver, at vi konstant er på forkant med nyeste mobilteknologier, så vores kunder frit kan benytte de nyeste streaming og cloud-tjenester,”

siger Georg Svendsen, teknisk direktør i Telenor.

Læs også: Der er forskel på 5G i de tre Samsung Galaxy S20

5G-hastigheder op til 1 Gbit

I slutningen af 2019 opnåede Telenor hastigheder over 1 Gbit. Det skete ved deres 5G-pilotprojekt i Aalborg, der blev søsat i juni sidste år. Her er det Nokia der bidrager med udstyr, hvor de første testbrugere og virksomheder er tilkoblet, og skal være med til at teste hvordan 5G performer.

Læs også: Telenor opnår 5G-hastigheder over 1Gb i Danmark