Telia og Telenor klar til at teste 5G i Danmark

Telia og Telenor melder klar med deres første 5G-antenner i henholdsvis København og Aalborg.

Telia og Telenor klar til at teste 5G i Danmark

Telenor skriver i en pressemeddelelse, at de netop aktiveret Danmarks første 5G-mast i deres mobilnetværk. 5G-udstyret er leveret af Nokia, og opsat på mobilmasten ved Telenors lokation i Aalborg.

5G-masten vil i første omgang være en del af et lukket netværk, hvor Telenor vil teste kvaliteten og kapaciteten af 5G- teknologien, inden teknologien gradvist rulles ud i mobil- og internetoperatørens landsdækkende mobilnetværk i løbet af de kommende år. Formålet med Telenors 5G-pilot, som vil fortsætte resten af året, er at teste 5G-højhastighedsinternet til såvel husstande og små virksomheder, privat netværk, IOT og robottjenester samt ikke mindst at få erfaringer med, hvordan 5G-teknologien spiller sammen med andre netværksteknologier.

Telia har i slutningen af maj monteret en 5G-mobilantenne, i samarbejde med Nokia og TT-netværket, som skal benyttes til Telias første live-tests af 5G-teknologi i Danmark. Antennen er placeret på taget af Telias hovedkontor på Holmbladsgade i København.

Telia kommer til at benytte 3,5 GHz-frekvensbåndet, der er blandt de udpegede pionerbånd for 5G, til de kommende tests. Frekvenserne i dét område bliver først kommercielt tilgængelige i 2020, så forsøgene bliver gennemført på tidsbegrænsede frekvenstilladelser fra Energistyrelsen.

Klar til det stigende dataforbrug

5G står for ’femte generation’ mobilnetværk og er en naturlig overbygning på det 4G-netværk, vi har i dag, og vil bl.a. give hurtigere mobilt bredbånd. 5G-teknologien giver større båndbredde, stabilitet og lav forsinkelse, hvilket bl.a. åbner for nye automatiserede processer i erhvervslivet og den offentlige sektor.

“5G kan være med til at understøtte et stadig mere digitaliseret samfund, hvor vi bruger mere og mere data, og hvor både offentlige og private virksomheder i stigende grad er afhængige af højere båndbredder, højere oppetider og lave responstider for at kunne drive effektivisering gennem digitalisering og for at kunne tilbyde de services, som danskerne i fremtiden kommer til at efterspørge,”

siger Jesper Hansen, administrerende direktør i Telenor.

Telenor 5G antenne
Telenors antenne i Aalborg, hvor den nye 5G-antenne er påmonteret. I første omgang kun til tests. Foto: Telenor

Telia planlægger at gennemføre en række tests over de kommende måneder, for at kunne vurdere 5G-teknologiens anvendelsesmuligheder:

“Vi er meget spændte på at komme i gang med at teste den næste generation af mobilnetværk. Vi planlægger en række tests, hvor vi blandt andet vil afprøve af 5G-smartphones fra forskellige producenter. Samtidig er vi i dialog med en række virksomheder, som har interesse i at vurdere de forretningsmæssige muligheder, som vi introducerer med fremtidens mobilteknologi. Og endelig overvejer vi også, at invitere en række privatkunder til at afprøve de løsninger og muligheder, som 5G-teknologien vil byde på for privatbrugeren via eksempelvis Fixed Wireless Access”

Siger Telias teknologidirektør, Henrik Kofod.

Fixed Wireless Access – forkortet FWA – fungerer ved, brugeren modtager 5G-signalet til en indendørs wifi-router og herigennem opnår datahastigheder, som man kender fra fiberforbindelser, men uden det gravearbejde, som ellers er nødvendigt ved installation af kablede bredbåndsforbindelser.

Fakta om 5G

  • 5G er en naturlig overbygning på det landsdækkende 4G-mobilnetværk. 5G giver mulighed for dedikerede og sikre netværksløsninger til virksomheder, pålidelige netværk til robotter og automatisering i industrien samt understøtter lav latency krævende realtime løsninger. Men sin høje kapacitet er 5G med til at understøtte den voksende mængde IoT-løsninger.
  • 5G-netværket vil bestå af flere netværksstykker. Disse netværk kan tilpasses til forskellige behov samt brugere og fungerer, som om de er uafhængige netværk, selv om de tilhører det samme fysiske 5G-netværk. Det giver højere hastigheder, minimal ventetid og et mere pålideligt netværk.
  • Latency er den tid, det tager for et budskab at rejse på tværs af et netværk eller over internettet. Jo kortere den periode er, jo lavere latens. I dag er der typisk en latency på 30-60 ms. og med 5G forventes denne at komme ned på under 10ms.

Det sidste nye i fortællingen

Siden vi kørte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. Efterfølgende d. 22/3/2019 bragte vi nyheden om Telia klar med eSIM til Apple WatchKlik her og læs videre.. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt i sagen..