Billige 5G-telefoner kommer for alvor i starten af 2021

5G-telefoner starter i dag fra lige under de 3.000 kroner, men til foråret bliver de markant billigere. Motorola, Oppo og Xiaomi bliver blandt de første med billige 5G-mobiler.

Billige 5G-telefoner kommer for alvor i starten af 2021

Smartphones med 5G har de seneste par år været forbeholdt topmodeller, men især hen over det seneste halve års tid er flere producenter begyndt at introducere væsentligt billigere smartphones i mellemklassen med 5G.

OnePlus Nord kan eksempelvis fås for cirka 3.300 kroner, Samsung Galaxy A51 5G kan fås for cirka 3.700 kroner. Den billigste smartphone med 5G er på nuværende tidspunkt Moto G 5G Plus, som starter ved 2.699 kroner, mens Huawei P40 lite 5G ligger under de 3.000 kroner.

Der er et kæmpe marked for smartphones under de 3.000 kroner. Det ved både chipproducenten Qualcomm, som laver Snapdragon-chipsets, og de enkelte mobilproducenter.

Derfor har Qualcomm netop løftet sløret for, at de arbejder på et nyt, billigt chipset til smartphones med 5G, som skal dække behovet for billige 5G-telefoner. Chipsettet vil høre til i Qualcomms Snapdragon 4-serie, så der vil altså være tale om et ganske billigt chipset, som vil understøtte næste generations mobilnetværk.

Ifølge Qualcomm vil chipsettet komme på markedet i starten af 2021, og Motorola, Oppo og Xiaomi vil være blandt de første producenter med 5G-telefoner, der for alvor er billige.

Målet med det prisvenlige 5G-chipset er, at 5G-telefoner skal udbredes til hele 3,5 milliarder smartphonebrugere. Dermed vil 5G meget snart blive en bred tilgængelig teknologi, som man ikke behøver at investere mange tusinder kroner i dyrere smartphones for at få adgang til.

Det vides dog endnu ikke, hvad prislejet på de første rigtig billige 5G-telefoner til foråret vil ligge på, men 2.000 kroner er ikke utænkeligt.

Læs også: Samsung Galaxy A42 5G – den billigste 5G mobil?

5G bliver indbygget også i bærbare computere

Det er ikke kun billige smartphones, der for alvor kommer til at understøtte 5G inden længe.

Også bærbare computere vil få indbygget 5G. Qualcomm har nemlig introduceret en forbedret udgave af dets chipset til bærbare computere. Det nye chipset hedder Snapdragon 8cx Gen 2 og har et indbygget 5G-modem – enten X24 LTE modem eller X55 5G modem efter computerproducentens ønske.

Chipsettet vil, ligesom forgængeren 8cx, drive bærbare computere med Windows 10 optimeret til den såkaldte ARM-arkitektur.

De første bærbare computere med 5G er allerede begyndt at dukke op. Lenovo Flex 5G med sidste års Snapdragon 8cx kom til salg denne sommer, og Samsung har netop annonceret den nye Galaxy Book Flex 5G med Intels helt nye 11. generations processorer, som også netop er blevet introduceret.

Den første bærbare computer, som skal tage konkurrencen op med Galaxy Book Flex 5G, er Acer Spin 7 – den første 5G-computer fra Acer, som ventes at komme til salg senere på året.

Med disse 5G-nyheder fra Qualcomm er der altså udsigt til, at 5G for alvor bliver udbredt og en standardfunktion i smartphones på samme måde, som alle forventer at have 4G i selv de helt billige smartphones. Ligeså vil 5G i bærbare computere også blive mere og mere udbredt, i takt med at flere pc-producenter annoncerer nye modeller med indbygget 5G.

Læs også: Test: Motorola Moto G 5G Plus – fortræffelig mobil til prisen