Android 11 beta lanceret – her er de store nyheder

Google er nu endelig klar med første beta af Android 11, som kan hentes til Pixel-telefoner. Her er der fokus på privatliv, bedre overblik over notifikationer og hurtigere adgang til styring af smart home.

Android 11 beta lanceret – her er de store nyheder

Hvert år står Google klar med en ny version af Android og det gør de heldigvis også i år. Men inden lanceringen senere i år, så deler Google nu nogle af de store nyheder i Android, 11 og er derudover klar med den første beta af operativsystemet.

Android må efterhånden siges at være et modent operativsystem til mobiltelefoner, som først blev udgivet helt tilbage i 2008. Der er sket meget siden da: Dessetnavne er droppet, funktioner er droppet, andre er kommet til. Hvad vi har oplevet med Android 9 og Android 10 opleves i højere grad med Android 11. Her er det ikke kæmpe forandringer og ting der bliver lavet om, men i stedet generelle forbedringer, som forsøger at gøre et komplekst system simpelt og overskueligt.

For mobiltelefonerne kan mere og mere, hvilket hele tiden gør dem mere komplekse. Nu skal de pludselig bruges til at ringe og skrive beskeder på, men også til at betale med og styre hele smarthjemmet. Og med alle de ting på den samme lille bærbare enhed, så er også sikkerhed og privatliv vigtigt. Og det er netop disse ting Google har arbejdet på i nyeste Android. Her er nogle af de store nyheder i Android 11.

Læs også: Android 11 får indbygget styring af smart-hjemmet

Android 11 – bedre overblik

Styring af notifikationer er uhyre vigtigt på en smartphone i dag. Der kommer hele tiden utallige beskeder og notifikationer, som Google i Android 11 vil forsøge at gøre endnu lettere at få overblik over. Beskeder får deres egen plads i notifikations-panelet, hvor man kan svare, give enkelte kontakter prioritet eller lade dem være lydløse.

I Android 11 introduceres også bobler – ligesom dem vi kender fra Facebook Messsenger. Det betyder man kan svare på beskeder, uden at skifte frem og tilbage mellem en nuværende opgave og besked-appen. Man kan åbne bobler direkte fra notifikationen og ikke gå glip af noget.

Bedre overblik over notifikationer i Android 11.
Med Android 11 introduceres bobler, hvor man hurtigt kan svare på en besked.

Bedre styring af smart home

Verden omkring os bliver mere forbundet, og med Android 11 bliver det lettere at styre disse enheder. Nu kan man i power-menuen få hurtig adgang til styring af smart-hjem. Hurtig justering af temperaturen, tænd og sluk af lys eller oplåsning af hoveddøren kan nu klares med et tryk, uden at åbne Google Home-appen. I power-menuen vises alle de ting man hurtigt har brug for, samt Google Pay-betalingskort og for eksempel et boardingpas.

Kontrol af musikafspilning bliver flyttet i Android 11. Her vil det ikke længere kunne findes som en notifikationer, men vil få sin egen plads. Her kan man også let skifte lydenhed mellem højtalere, hovedtelefoner og TV.

Læs også: Her er Google Chromecast med Android TV og remote

Hurtigere og smartere styring af smart home i Android 11.
Styring af musik findes i Android 11 under genveje i notifikationspanelet.

Lettere styring af privatliv

Det er løbende blevet lettere at give tilladelser og holde overblikket over privatliv i Android, og nu kommer Android 11 med flere gode forbedringer. I stedet for som standard at have adgang, kan man give apps engangs-adgang til mikrofon, kamera eller lokation. Hvis der går længe mellem brugen af en specifik app, vil Android 11 nulstille dens privatlivsindstillinger og give besked om dette.

Læs også: Android 11: Hvad er nyt, og hvem kan få opdateringen?

I Android 11 kan man én gang give en app adgang til fx kameraet eller mikrofonen.

Der er selvfølgelig mange flere nyheder gemt i Android 11 og dette var bare nogle af de vigtigste. Vi dækker Android 11 mere i den kommende tid. Har du en af Googles Pixel-telefoner, så kan du i dag hente Android 11 beta fra Pixel 2 og frem til nyeste Pixel 4.

Opfølgning af sagen

Sagen er ikke slut. Redaktionen har fulgt op på emnet. Daniel Søgaard Hald fortsatte fortællingen. 10/6/2020 kørte vi artiklen Guide: Disse telefoner har hurtigere skærmopdateringKlik her for at læse artiklen.. Seneste nyheder om Mobiltelefon finder du her..