Android 11: Hvad er nyt, og hvem kan få opdateringen?

Android 11 er den næste version af Googles styresystem. Men hvilke nyheder gemmer Android 11 på? Og hvornår bliver den næste Android-version udgivet – og til hvilke telefoner? Få svarene her.

Android 11: Hvad er nyt, og hvem kan få opdateringen?

Hvert år er Google klar med en ny udgave af Android-styresystemet, som efterhånden kører på mere end 2,5 milliarder aktive enheder. I februar løftede sløret Google for det første såkaldte Developer Preview af Android 11.

Men meget er sket siden da, så hvad er egentlig status for Android 11 for tiden? Vi tager her et kig på de vigtigste nyheder og ser nærmere på, hvornår du kan forvente at få Android 11 på din smartphone.

Læs også: Guide: iPhone SE 2020 eller disse 5 gode Android-mobiler

Android 11: De vigtigste nyheder

Da første Developer Preview af Android 11 blev udgivet i februar, var en af de største ændringer, at samtaler bliver samlet et sted i underretningspanelet. Google implementerede også chathoveder, ligesom du måske kender fra Facebook Messenger til Android.

I Android 11 Developer Preview 1 blev det også muligt at give en app adgang til en tilladelse, f.eks. placering, kun én gang. Det er nyttigt, hvis du kun for en kort stund skal bruge en app og ikke ønsker at give appen permanent adgang til dine placeringsdata.

Android 11 kommer også med muligheden for at optage skærmen direkte via panelet hurtigindstillinger, og for gamere vil det være muligt at se skærmens opdateringshastighed med en indbygget FPS-tæller i øverste venstre hjørne. Android 11 byder også på forbedret mulighed for at se historik over tidligere underretninger.

Det er i Android 11 også muligt at aktivere flytilstand, uden at Bluetooth også bliver deaktiveret, ligesom Android 11 endelig kommer med indbygget mulighed for at tage udvidede screenshots – det vil sige screenshots, hvor telefonen selv scroller nedad, hvis indholdet ikke kan være på et normalt størrelse billede.

Siden februar har Google udgivet Developer Preview 2 den 18. marts, Developer Preview 3 den 23. april og Developer Preview 4 den 6. maj. Som altid er der sidenhen kommet flere nyheder til.

I Developer Preview 2 rykkede notifikationshistorik ind i indstillinger, og skærmoptageren fik nyt design. Mange af de andre nyheder i Developer Preview 2 var forbeholdt Googles egen Pixel-serie.

Android 11 Developer Preview 3 introducerede større billeder af ens åbne apps i vinduet ”Oversigt” – altså skærmen, hvor du kan bladre gennem tidligere åbne apps. En ny valgmulighed i tilladelser blev også introduceret, hvor du kan angive i hver enkel apps indstillinger, om tilladelser automatisk skal trækkes tilbage, hvis en app ikke er brugt i flere måneder.

Notifikationspanelet har også fået tilføjet en mørk, transparent baggrund i den nederste del, og når der bliver taget screenshots, dukker en popup op nederst på skærmen ligesom på bl.a. iPhone og Huawei-telefoner. Developer Preview 4 introducerer også muligheden for at dele telefonens internetforbindelse med andre enheder via et USB- til Ethernet-kabel. Den anden enhed skal så tilsluttes Ethernet-stikket.

Sidst, men ikke mindst, introducerer Developer Preview 4 også muligheden for at trække picture in picture-vinduer (f.eks. fra YouTube) over alt på skærmen og ændre i størrelsen lige som du har lyst.

Hvornår kommer Android 11?

Da Google udgav første Developer Preview i februar, præsenterede it-giganten allerede der en langsigtet plan for Android 11 helt frem til 3. kvartal 2020. Meget er sket siden da. Corona har nemlig ændret en del i Googles planer.

Der er fortsat blevet udgivet jævnlige Developer Previews, men Google oplyser, at udgivelsen af første betaversion er udskudt en måned. Helt præcist bliver Android 11 Beta 1 afsløret den 3. juni, hvor Google afholder onlineeventen ”Android 11: The Beta Launch Show” fra klokken 17 til 18 dansk tid. Det var meningen, at dette skulle foregå ved den årlige Google I/O-konference, men det er aflyst grundet corona.

Den 3. juni ventes Google også at løfte sløret for Google Pixel 4a. Telefonen ser ud til at komme med Snapdragon 730-processor, 6 GB RAM, 64/128 GB lagerplads og en 5,81″ Full HD+ OLED-skærm.

Du kan læse mere om Googles event den 3. juni her.

Læs også: Sådan bygger du et smart-hjem med Google Home og Google Assistent

Hvornår er Android 11 klar?

Ifølge Googles reviderede plan vil Android 11 stadig blive udgivet i en endelig version i løbet af 3. kvartal – højst sandsynligt i september. I juli måned bliver Beta 2 nemlig udgivet, og i august kommer Beta 3.

Hvilke telefoner får Android 11?

Som altid skal du anskaffe dig en Google-telefon, hvis du vil have den næste Android-version hurtigst muligt. Følgende Google-telefoner ventes at få Android 11 med det samme, så snart den endelige version er udgivet til (formentlig) september:

  • Google Pixel 4 og 4 XL
  • Google Pixel 3, 3 XL, 3a og 3a XL
  • Google Pixel 2 og 2 XL

Ifølge Google er den originale Pixel og Pixel XL garanteret opdateringer indtil oktober 2019, så Google er i hvert fald ikke længere forpligtet til at udsende Android 11 til de to telefoner. Forvent derfor ikke at se nogen opdatering til dem.

Og hvad så med alle de andre Android-telefoner på markedet? Det er som udgangspunkt ikke til at sige med sikkerhed, hvilke telefoner der får Android 11. Hver producent opdaterer et forskelligt udvalg af telefoner, og nogle giver kun deres telefoner én stor opdatering, mens andre producenter udsender to eller, hvis man er rigtig heldig, tre. Har du en topmodel fra 2019, bør du i hvert fald kunne forvente at få Android 11.

Så er det store spørgsmål så bare hvornår. Enkelte producenter, bl.a. Nokia og den nu nedlukkede producent Essential, har været rigtig hurtige til at udsende store softwareopdateringer kort tid efter Google. Andre af de store producenter har dog også været adskillige måneder om det, så sidst på året vil du formentlig kunne opleve, at flere producenter begynder at udsende Android 11 til deres tidligere topmodeller, f.eks. Samsung Galaxy S20-serien. Denne udrulning vil fortsætte på den anden side af årsskiftet, og derefter kommer turen til de nyere mellemklassemobiler.