Google udgiver Android 11 Developer Preview: Her er alle nyhederne

Google er klar med et tidligt udkast til den næste Android-version - Android 11. Se alle nyheder her.

Google udgiver Android 11 Developer Preview: Her er alle nyhederne

Den næste udgave af Android, Android 11, er blevet annonceret som et preview væsentligt tidligere end normalt. Det oplyser Google på Androids officielle hjemmeside.

Omdrejningsproduktet i den nye Android-version er ifølge Google privatliv og sikkerhed, og det afspejler sig da også i flere af de nyheder, som er blevet opdaget indtil videre.

Men hvad kan du helt præcist se frem til i Android 11? Læs med nedenfor og bliv klogere på, hvad der er nyt i den kommende Android-version.

Læs også: Top 10 over de hurtigste Android-mobiler

Samtaler samlet et sted i underretninger

I Android 11 bliver underretninger om nye beskeder fra forskellige apps samlet et og samme sted under afsnittet ”Samtaler”. Ifølge 9to5mac kategoriserer Android 11 selv, hvilke apps der hører til i Samtale-sektionen i underretninger.

Hvis du holder fingeren nede på en notifikation om en besked i den nye sektion, dukker nogle nye valgmuligheder op.

Chathoveder ligesom Facebook Messenger

En af de funktioner, som dukker op på førnævnte indstillinger for underretninger, er muligheden for at få vist notifikationer fra beskeder som chathoveder.

Foto: Android Police

Disse kan du trække rundt på skærmen ligesom Facebook Messenger.

Læs også: Google lukker ned for adgang til smarte SMS-chatfunktioner

Åbn underretninger og hurtigindstillinger fra hver sin side

En feature, som Android 11 har hentet fra iOS, er muligheden for at åbne enten underretninger eller hurtigindstillinger (også kaldet quick settings), alt efter om du swiper ned fra toppen fra venstre eller højre side.

Det er dog en funktion, som stadig er ved at blive testet, og XDA-developers skriver, at funktionen ikke kører helt gnidningsfrit på nuværende tidspunkt.

Planlagt mørkt tema

En funktion, som har været tilgængelig på flere smartphoneproducenters udgave af Android, men endnu ikke en del af den rene udgave af Android, er muligheden for at planlægge og automatisere, hvornår det mørke tema skal slås til og fra.

Funktionerne er de samme, som allerede er at finde i Nattelys. Du kan altså vælge, at det mørke tema skal slås til ved solnedgang og slås fra igen ved solopgang, eller også kan du angive egne tidspunkter.

Læs også: Afstemning: Er du til Android eller iOS?

Giv adgang til tilladelser kun én gang

I Android 11 er det muligt at give en app adgang til en tilladelse for en kort stund, hvis du eksempel har brug for at dele din placering i en kort periode. Den nye valgmulighed kommer til at hedde noget i stil med “Kun denne gang”.

Funktionen giver dig større kontrol over, hvilke oplysninger du deler med andre. Hvis du derfor gerne vil undgå, at apps får adgang til flere oplysninger end nødvendigt, vil du blive glad for denne nye tilladelse.

Skærmoptager indbygget i hurtigindstillinger

Google har af flere omgange forsøgt sig med en skærmoptager indbygget i Android. Tredjeparts-apps kan optage din skærm via en indbygget funktionalitet i Android, men i Android 11 bliver det ikke længere nødvendigt at downloade en app for at kunne optage skærmen.

I panelet hurtigindstillinger ligger der nemlig en “Skærmoptagelse”-knap, så du lynhurtigt kan … ja, optage din telefons skærm med blot et klik.

Læs også: Kriminaltekniker: iPhones er lettere at hacke end Android-mobiler

Indbygget FPS-tæller

Et udbredt værktøj til computere er en såkaldt FPS-tæller – en stykke tekst oven på skærmen, som viser, hvor mange billeder i sekundet, som skærmen opdaterer med. Det er smart særligt til gaming, så man kan se, hvor høj en opdateringshastighed der er i forskellige spil og med forskelligt hardware.

I tilfældet med Android 11 vil det også være praktisk til at kunne se, om ens skærm opdaterer med for eksempel 60, 90 eller 120 Hz, nu hvor flere topmodeller begynder at få skærme med en højere opdateringshastighed.

Se en liste over tidligere notifikationer

Android har tidligere haft en skjult funktion kaldet notifikationslog, hvor det var muligt at se en liste over tidligere modtagne underretninger. Det var særligt praktisk, hvis man ved et uheld kom til at swipe en underretning til siden, før man nåede at læse den.

Mange producenter har blokeret muligheden for at se notifikationsloggen, men måske bliver den tilgængelig, for Google har udskiftet notifikationsloggen med en ny og lignende side kaldet notifikationhistorik. Den nye side har et noget bedre layout end den gamle notifikationslog, så måske bliver det en mere synlig funktion i Android 11.

Læs også: Android Auto viser nu vejrikon og temperatur

Bluetooth forbliver tændt, når du slår flytilstand til

Har du prøvet at sidde i et fly med musik i ørerne og opleve, at dit headset mister forbindelsen i det øjeblik, du slår Bluetooth til? Det er irriterende, og det er fordi Android hidtil har slået Bluetooth fra, når man slår flytilstand til.

 

Google har nu lyttet til kritikken, så nu forbliver tilsluttede Bluetooth-produkter, f.eks. headsets, forbundet, når man slår flytilstand til.

Udvidede screenshots

En funktion, som de fleste producenter allerede er understøtter, er muligheden for at tage udvidede screenshots – det vil sige screenshots, hvor telefonen selv scroller nedad, hvis indholdet ikke kan være på et normalt størrelse billede.

Ud over det giver Android 11 også et nyt smugkig på screenshottet lidt ligesom på Huawei-mobiler og iPhones. Screenshottet bliver gemt nede i venstre hjørne i en miniatureudgave, og et klik på billedet giver en række valgmuligheder: Del, Rediger og Udvid.

Hurtig adgang til betalingskort

Da Android Q var en betaversion, testede Google muligheden for hurtigt at hive ens digitale pung – i dette tilfælde Google Pay – frem på skærmen. Funktionen virkede aldrig ordentligt og blev heller ikke til noget, men det ser den ud til at blive i Android 11. Quick Access Wallet, hedder funktionen, og den lader dig åbne dit tilføjede kort i Google Pay ved at holde tænd/sluk-knappen nede.

Google vil også gøre det muligt for udviklere af apps at gøre betalingskort tilføjet i tredjepartsapp synlig, når man holder tænd/sluk-knappen nede. Det betyder, at apps som MobilePay, Dankort og de mange Wallet-apps i teorien også kan give dig let adgang til dit betalingskort på samme måde.

Funktionen vil formentlig være praktisk, hvis man har flere betalingskort tilføjet og skal vælge mellem flere kort.

Musikafspiller i panelet hurtigindstillinger

Musikapps som Spotify, YouTube, Apple Music og så videre viser alle en underretning, når du hører musik. Underretningen giver nem adgang til at pause/afspille sange og eventuelt skifte sang. I Android 11 tester Google muligheden for at flytte musikafspilleren fra underretningspanelet til panelet hurtigindstillinger.

Det bliver derfor nærmere en slags widget i panelet, som ændrer størrelse, alt efter om du ruller en enkelt gang ned for panelet, eller om du ruller en ekstra gang ned, så panelet fylder hele skærmen.

Se, hvilke codecs Bluetooth-hovedtelefoner understøtter

Der kan være stor forskel på, hvilke codecs forskellige trådløse produkter understøtter, og det kan have stor betydning for, hvor god lydkvalitet du oplever i dine hovedtelefoner.

En indstilling, som kun er tilgængelige for udviklere på nuværende tidspunkt, lader dig se, hvilke codecs et tilsluttet lydprodukt understøtter, og du kan derfor også selv vælge blandt de understøttede codecs, hvis der er et særligt codec, du foretrækker.

Læs også: Sådan forbindes bluetooth-hovedtelefoner og højtalere til mobilen

Sådan er Googles plan for Android 11

Google oplyser, at formålet med den ekstra tidlige udviklerversion af Android 11 er at få så meget feedback som muligt, så der kan blive tilføjet nye funktioner og udført rettelser i de efterfølgende versioner. Google har allerede oplyst, at der bliver udgivet i alt 6 udgaver af Android 11, hvor den endelige version bliver udgivet.

Tidslinjen ser ud som følger:

  • Februar: Developer Preview 1
  • Marts: Developer Preview 2
  • April: Developer Preview 3
  • Maj: Beta 1
  • Juni: Beta 2
  • 3. kvartal: Beta 3, beta 4 og endelig udgivelse

Mobilsiden holder øje med nye funktioner i Android 11 i de kommende uger og måneder.

Mere til sagen

Historien lå ikke død så alt for længe. Daniel Søgaard Hald gik videre med historien. 19/2/2020 samlede vi op på historien og publicerede artiklen Disse mobiler kan bruges til Google Stadia – Artiklen kan du læse her her. Du finder seneste nyt her.