Din næste smartphone kan blive meget dyrere

Det næste Snapdragon-chip til flagskibstelefoner kan blive 25-30 procent dyrere – og du kommer sandsynligvis til at betale.

Din næste smartphone kan blive meget dyrere

Allerede sidste år meddelte chipdesigneren Qualcomm, at den næste Snapdragon-chip, Snapdragon 8 Gen 4, vil blive dyrere end Snapdragon 8 Gen 3. Nu tyder nye informationer på, at vi kan forvente et betydeligt prishop på 25-30 procent.

Se også: Sådan finder du den bedste kameramobil

Stor prisstigning på vej

Ifølge den pålidelige kilde Ming-Chi Kuo kan Snapdragon 8 Gen 4 blive 25-30 procent dyrere end 8 Gen 3. Det er et stort spring, der placerer chippens pris et sted i nærheden af 200 dollar eller cirka 1.400 kroner. Der er stor sandsynlighed for, at forbrugerne kommer til at betale dele eller hele prisstigningen. Derfor kan vi forvente, at det bliver dyrere at købe smartphones i 2025.

Nogle af de første telefoner, vi får at se med Snapdragon 8 Gen 4, er Xiaomi 15 og OnePlus 13.

En betydelig stigning i chippens pris betyder dog ikke nødvendigvis, at prisstigningen lander hos forbrugerne, der køber telefoner med chippen. Producenterne kan også holde prisen nede ved at skære i omkostningerne. Det er også muligt, at priserne på andre komponenter vil falde, så producenterne kan udligne tingene uden at øge forbrugeromkostningerne.

Se også: Nyeste test, bedømmelser og anmeldelser af mobiltelefoner

Der er allerede kommet nogle prisstigninger på telefoner

En stigning på op til 30 % er meget, så det er rimeligt at forvente, at i det mindste en del af disse omkostninger vil blive mærkebare for os forbrugere.

For nylig har vi set prisstigninger i segmentet for premium-smartphones. Samsung Galaxy S24 Ultra, Google Pixel 8 Pro og iPhone 15 Pro Max steg alle med cirka 500 kroner i forhold til årgangen før. Kun en af disse telefoner – Samsung Galaxy S24 Ultra – kommer med en Snapdragon-processor.

Dermed ser det ud til, at der er en generel prisstingning på de dyreste telefoner. Når så chipsettet også bliver dyrere, kan det resultere i en ekstra prisstigning på telefoner med Snapdragon 8 Gen 4.

Vi formoder, at producenterne allerede har effektiviseret mange af deres processer, så det kan være svært at finde nye steder at spare. Samtidig er der krav til, at telefonerne får flere AI-kræfter, så de kan håndtere flere AI-opgaver på mobilen i stedet for at skulle vente på databehandling i skyen.

Derfor forventer vi helt klart en prisstigning. De forhøjede priser vil heller ikke nødvendigvis kun ramme de dyreste telefoner, for vi forventer også, at der vil være krav om mere AI i nogle af modellerne i mellemklassen.

Google har allerede lanceret den relavtivt billige Pixel 8a, som også får Googles smarte AI-værktøjer til foto- og videoredigering. Derfor forventer vi, at flere producenter vil hive AI ind på deres lidt billigere telefoner, hvor vi så også kan forvente en prisstigning.

Se også: Laveste priser og tilbud på Samsung Galaxy S24 Ultra