Google Android 12L er skræddersyet til tablets og foldbare enheder

Android 12L er til enheder med store skærme; tablets, foldbare enheder og ChromeOS-laptops - se de nye funktioner og muligheder.

Google Android 12L er skræddersyet til tablets og foldbare enheder

Google sendte Android 12 på gaden i sidste uge og allerede nu præsenterer de næste ”feature drop”, som de kalder Android 12L. L’et står for Large Screen og fokus med det hele er en bedre tilpasning af styresystemet til tablets, foldbare enheder og ChromeOS-enheder.

Android 12L kommer med nye funktioner til store skærme

Android 12L er klar i begyndelsen af næste år, “in time for the next wave of Android 12 tablets and foldables”, som de formulerer det.

En udvikler preview af Android 12L er ude til emulatorbrug og den er snart klar til Lenovos Tab P12 Pro, meddeler Google. Senere bliver der også åbnet for en offentlig betaversion til Pixel-enheder.

Android 12L kommer nemlig som en opdatering til telefoner, men de fleste af funktionerne kommer ikke til at kunne ses på mindre skærme.

Google fortæller, at der totalt findes over en kvart milliard tablets, foldbare enheder og ChromeOS-enheder med Android og bare i løbet af det seneste år er 100 millioner Android-tablets blevet aktiveret.

Det er en stigning på 20 procent i forhold til året inden. Apropos stigning, så går det tilsyneladende også rigtig godt for de foldbare enheder samt ChromeOS-enheder.

Se også: De bedste tablets

Udnytter større skærme bedre

Pointen med Android 12L er dermed ret indlysende. Brugerfladen er blevet lavet om, så passer til store skærme. Det inkluderer notifikationer, hurtige indstillinger, låseskærmen, hjemskærmen, overblikspanelet og så videre. På større skærme benytter notifikationsoversigten, låseskærm og andre systemoverflader et layout med to kolonner, og system-appene er også blevet forbedret.

For bedre at kunne multitaske på enhederne har Android 12L en ny taskbar, hvor man hurtigt kan skifte mellem favoritapps. Det gør det også lettere at finde frem til splitscreen-funktionen – det eneste, man skal gøre, er at trække og slippe en app fra taskbaren.

Alle apps fungerer i splitscreen

Alle apps kan fungere i splitscreen med Android 12L, hvilket er endnu et stort fremskridt. Google opfordrer udviklere til at opdatere sine apps, så de er bedre tilpasset de mange skærmstørrelser, Android-enheder kommer i. Selskabet anbefaler tre grundklasser af størrelser –

  • Compact til telefoner
  • Medium til foldbare enheder og små tablets
  • Expanded til tablets med landskabslayout og computere

Der er også en ny API, der skal få apps til at reagere på folder og hængsler, så de kan bruges som naturlige opdelinger i brugerfladen.

Se også: Priser på tablets

Vurderer kvaliteten på de enkelte apps på store skærme

Google advarer i Play Store om, at visse apps ikke er optimeret til større skærme (hvis man går ind fra en enhed med større skærm). Der kommer nye opfølgninger for at vurdere hver apps kvalitet i forhold til Googles retningslinjer for større skærme.

Endelig kommer der også et karaktersystem specifikt til apps til større skærme. Alt dette går i luften næste år.

Se også: Nyheder om styresystemer

Fortsættelsen i sagen

Siden redaktionen kørte denne fortælling er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald har bragt sagen videre. 17/9/2021 postede redaktionen en ny vinkel med artiklen om Xiaomi Pad 5 – en tablet til underholdning og arbejde – Artiklen finder du her. Seneste nyt om tematikken kan du finde her.