Sådan beskytter du dit privatliv på din smartphone med en VPN

Privatliv er for mange vigtigt, når det handler om IT. Se hvordan du kan surfe sikkert på nettet og bruge alle apps på din smartphone, uden at nogen snager i dit privatliv.

Sådan beskytter du dit privatliv på din smartphone med en VPN

Der er masser af fordele ved at bruge internettet, men der lurer også farer på det store internet – blandt andet privatlivets fred også kaldet privacy. Med en enkelt app fra Google, som har indbygget VPN, kan du dog surfe sikkert på internettet på både Windows, Mac, iOS og Android.

Læs også: Seneste nyt om Android og iOS

Hvad er en VPN?

Med en VPN (Virtual Private Network) kan du surfe sikkert på enten din computer eller smartphone. En VPN fungerer ved, at den krypterer og beskytter din internetforbindelse og eksempelvis skjuler din IP-adresse ved at omdirigere trafikken gennem en server i enten et vilkårligt eller et bestemt land.

Googles VPN fungerer ved, at trafikken fra brugeren (via VPN-klienten) går gennem internetudbyderen, og derefter går trafikken gennem VPN-udbyderens servere, før trafikken når ud til internettet. Foto: Google

Det kan være særligt brugbart, hvis du er forbundet til et offentligt netværk og vil forsøge at gardere dig mod, at dine private data kommer i forkerte hænder.

Med Google-appen “One” kan du nemt og hurtigt bruge en VPN.

Sådan bruger du VPN med Google One på din smartphone

For at komme i gang med Google One VPN skal du downloade appen Google One, som er tilgængelig til både Android og iOS. Du skal være opmærksom på, at det kræver et Google One-abonnement at bruge Googles VPN. Du skal også have en Android-telefon med Android 9 eller nyere eller en iPhone med iOS 14.0 eller nyere.

Priserne starter fra 17 kroner om måneden, og så får du også 100 GB lagerplads i skyen til brug i tjenester som Google Fotos og Google Drev. Har du en Pixel-telefon fra Google, har du allerede gratis adgang til Googles VPN.

Når du har sikret dig, at du har et abonnement, skal du blot følge nedenstående trin for at komme i gang med at bruge VPN.

Når du har sat Googles VPN op på din telefon er du nu beskyttet, når du surfer på internettet.

Googles VPN gælder for hele systemet på din telefon. Du er derfor beskyttet, når du anvender en hvilken som helst app på din telefon.

Lad enkelte apps omgå VPN

De fleste apps virker helt problemfrit med en VPN aktiveret, men enkelte apps kan have problemer med at indlæse korrekt, når man bruger en VPN-forbindelse. Du kan lade specifikke apps omgå VPN-forbindelsen, så de fortsat virker, selv om du har en aktiv VPN:

  1. Åbn Google One-appen på din smartphone
  2. Gå til fanen “Start” og klik på firkanten med “VPN”
  3. Rul lidt ned og find den grå boks, der hedder “Brug af apps, når VPN-netværket er aktiveret”
  4. Klik på “Opdater indstillinger”. Et nyt vindue åbner nu
  5. Nu ser du en liste af alle dine apps. Klik på den eller de apps, som skal omgå VPN-forbindelsen

Ønsker du også at bruge VPN via Google One på din computer, kan du downloade programmet til både Windows og Mac.

Læs også: Sådan bruger du børnesikring i Android med Google Family Link