Sådan forlænger du din telefons batterilevetid

Ved at lade til maks. 80 procent og gøre brug af adaptiv opladning kan du skåne din smartphones batteri. Se hvordan du gør på iPhone og Android-telefoner.

Sådan forlænger du din telefons batterilevetid

Det er et natligt ritual for mange af os at tilslutte telefonen til mobilopladeren ved natbordet før sengetid og lade den ligge med 100 procent strøm i timevis. Men ligesom i mange elbilbatterier er det faktisk bedre for batteriets helbred på lang sigt, hvis du undlader at lade batteriet til 100 procent hver gang.

Se også: De bedste priser og tilbud på mobiltelefoner

Derfor skal du ikke oplade din telefon til 100 %

Det er ikke sådan, at du behøver at være bekymret for konsekvent at lade telefonens batteri op til 100 procent hver nat. Men batteriernes kemisammensætning gør, at det langsomt slider på batteriet over tid og dermed forringer batterikapaciteten, hvis det ofte bliver ladet til maksimal kapacitet. Se det lidt som at man bliver ved med at hælde mere vand på en allerede gennemvædet svamp.

Ved kun at lade op til 80-85 procent får du mere ud af batteriet over tid, da batteriet kan bevare sin oprindelige kapacitet i længere tid.

Som årene er gået, er litiumionbatterier og softwaren i telefonerne blevet bedre til selv at håndtere opladningen af batterierne med henblik på at bevare mest mulig af batterikapaciteten.

Se også: iPhone 16 kan få revolutionerende batteriskifte

Sådan beskytter du batteriet i din telefon

Mobilproducenterne er gennem årene blevet mere opmærksomme på at forlænge batteriernes levetid og har derfor introduceret nye funktioner til at skåne batteriet. Hvilke batterihelbredsfunktioner man har til rådighed på sin mobil, afhænger af mobilproducenten.

iPhone

Hvis du har en iPhone, skal du sørge for, at funktionen Optimeret batteriopladning er slået til. Funktionen analyserer og lærer dine brugsmønstre og bidrager til at reducere den naturlige slitage, der sker på ethvert litiiumionbatteri.

Funktionen er som standard slået til på iPhones med iOS 13 eller nyere. På iPhone 14-modeller og tidligere modeller kan man ændre indstillingerne for Optimeret batteriopladning ved at gå til Indstillinger > Batteri > Batteritilstand og opladning. Her kan du slå Optimeret batteriopladning til.

Har du en iPhone 14 eller nyere, finder du indstillingerne ved at gå til Indstillinger > Batteri > Optimering af opladning. Du kan desuden vælge en batterigrænse på 80 procent, så du skåner batteriet endnu mere.

Google Pixel

Hvis du har en Google Pixel-telefon, skal du åbne Indstillinger og derefter trykke på Batteri og adaptiv opladning. Hvis du aktiverer denne funktion, vil din telefon lære af dine rutiner og kun oplade batteriet fuldt ud, når du virkelig har brug for det – for eksempel på dage, hvor du typisk går hele dagen eller længere uden at oplade.

Samsung-telefoner

På Samsung-telefoner skal du også gå til Indstillinger og vælge Batteri og derefter Batteribeskyttelse. Her kan du se den samme adaptive batteriindstilling. Du kan også vælge Maksimum, hvilket betyder, at din telefon aldrig vil oplade over grænsen på 80 procent.

En anden mulighed på Samsung-telefoner er at lade telefonen oplade som normalt og derefter få en advarsel, når den har nået 80 procent. Så kan du i øjeblikket beslutte, om du vil fortsætte med at oplade eller ej.

Få batterivarsel på din Android-telefon

Som alternativ til denne mulighed på Samsung-telefoner kan ejere af andre Android-telefoner prøve appen Battery Guru, som kan downloades i Play Butik.

I appen vælger du Batteriinfo på hovedskærmen og derefter Alarm for batteriniveau. Dermed får du advarsler, når bestemte batteriniveauer er nået på din telefon.

Se også: Laveste pris på brugt iPhone 15 finder du her