Sådan vil AI-funktioner i iOS 18 forbedre Safari og Siri

Nye oplysninger kaster lys over specifikke AI-funktioner, som Apple ventes at rulle ud i vigtige apps som Safari og Siri i iOS 18. Her kommer privatliv til at spille en vigtig rolle.

Sådan vil AI-funktioner i iOS 18 forbedre Safari og Siri

Rygtet om Apples store AI-satsning med iPhone 16-serien og iOS 18 har stået på i månedsvis. Nu får vi måske endelig et første kig på, hvad vi kan forvente af Apples AI-implementering.

I en detaljeret lækage har mediet AppleInsider afsløret vigtige detaljer om de AI-drevne opgraderinger, som Apple planlægger på tværs af sine vigtigste iOS-apps.

AI-opgraderinger er på vej til Safari, Søg med Spotlight, Siri, Mail og Beskeder. Fælles for alle apps er, at de får forbedret brugeroplevelsen takket være AI, samtidig med at Apple bevarer sit evindelige fokus på privatlivets fred. Netop denne kombination ventes at blive en nøglefaktor i Apples AI-strategi.

Se også: Brugte iPhones med garanti

Intelligent søgning, tekstanalyse og tekstgenerering

Ifølge de nye oplysninger er en vigtig funktion i Apples AI-planer lynhurtig generering af komplette sætninger lokalt på enhederne. Apples egenudviklede Ajax-sprogmodel analyserer efter sigende tekstinput ved utrolige hastigheder på grund af RAM-forbedringer i iPhone og tilbyder flere potentielle svar rangeret efter nøjagtighed og relevans.

Tekstanalyse bliver en vigtig funktion, hvor den indbyggede sprogmodel identificerer nøgleord og sætninger til kortfattede tekstresuméer i både Safari og Beskeder. Apples kommende Safari 18-opdatering vil muligvis introducere en ny “Intelligent søgning”-funktion, som giver brugerne mulighed for at generere kortfattede resuméer af hjemmesiders indhold.

Siri får nye færdigheder

Apples AI-model demonstrerer også en bemærkelsesværdig integration med enheder – altså iPhones og iPads – og apps installeret på disse. Sprogmodellen kan nemlig identificere kontakter, der er nævnt i en tekst, og hente relevante oplysninger fra appen kalender for at skabe kontekstuelt passende svar. Siri vil sandsynligvis drage fordel af denne egenskab, da stemmeassistenten vil være i stand til at analysere indholdet af beskeder og potentielt tilbyde forenklede resuméer eller svar.

Selvfølgelig kan mere komplekse opgaver som generering af kreative tekster og eller dybdegående tekstanalyse stadig være afhængige af en vis databehandling i skyen, hvilket stemmer overens med tidligere rapporter om, at Apple udforsker partnerskaber med OpenAI og Google til netop det.

Ifølge AppleInsider har Apples kommende AI-software selv i testmiljøer en tydelig respekt over for brugernes privatliv. Apple sigter mod at minimere cloudbaseret behandling af brugernes data for at sikre, at personfølsomme data forbliver beskyttet så godt som muligt.

Det forventes, at Apple vil afsløre disse AI-drevne funktioner ved Worldwide Developers’ Conference (WWDC) den 10. juni. Det bliver dog først, når iOS 18 og iPadOS 18 ruller ud i deres færdige udgaver til september sammen med den næste iPhone 16-serie, at AI-funktionerne ventes at blive klar til brug.

Se også: Apple introducerer nye AI-funktioner i Safari i iPadOS 18

Klimaneutral i 2030 – også med AI?

Apple har som mål at blive CO2-neutrale i hele sin forsyningskæde allerede i 2023, men brugen af cloudbaserede AI-tjenester er ikke noget, der just rimer på CO2-neutralitet. AI-modeller bruger nemlig enorme mængder af energi i både træning i brug. Det er derfor godt at se, at Apple prioriterer lokal afvikling af algoritmerne, men ikke desto mindre vil den brede tilgængelighed af AI-funktioner i iOS 18 føre et massivt boost i brugen af AI-tjenester med sig.

Den udvikling kan næppe være god for klimaet. Men mon ikke Apple finder en måde at kompensere for det massive strømforbrug på – enten ved øget brug af af grønne teknologier som solceller og vindmøller eller ved at købe CO2-kvoter. Apple mangler i hvert fald ikke penge til det, da selskabet for nylig har fremvist et nyt, flot regnskab.

Se også: Verdens første simulation af den ultimative klimakrise er dyster