Apple opfører endnu et stort datacenter i Danmark

Nu opfører Apple endnu et enormt datacenter i Danmark - denne gang i Aabenraa, som bliver magen til det, der allerede er på vej i Viborg.

Apple opfører endnu et stort datacenter i Danmark

Danmark trækker nogle af verdens største it-virksomheder til sig i disse år. Her til formiddag er det netop blevet offentliggjort, at Apple udvider med endnu et stort datacenter i Danmark magen til det, som allerede er ved at blive opført i Viborg. Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Apples nye datacenter skal placeres uden for Aabenraa og ventes at blive lige så stort som det som det i Viborg. Det vil altså sige omkring 250.000 kvadratmeter stort. Apple investerer hele 6 mia. kroner i datacenteret, som skal drive Apples onlinetjenester såsom iTunes, App Store, iMessage, Siri og Apple Maps, når det åbner i 2019. Mens opførelsen af datacenteret skaber cirka 300 job, vil driften af det beskæftige et sted mellem 50 og 100 medarbejdere, skriver Ekstra Bladet.

”Det er simpelthen godt gået! Vestdanmark får sit tredje megadatacenter på under tre år. Datacentrene bidrager til at udvikle en ny dansk styrkeposition inden for datacenterindustrien, og succesen viser endnu engang, at samarbejdet mellem den enkelte kommune, den vestdanske investeringsfremmeindsats og Invest in Denmarks globale tilstedeværelse skaber konkrete resultater,” siger regionsrådformand Ulla Astman.

Læs også: Apple foretager rekordinvestering i Danmark

Arbejdet med at opføre endnu et Apple-datacenter i Danmark har stået på i flere år og har foregået mellem Invest in Denmark, Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, Aabenraa Kommune og flere myndigheder – og det har altså nu givet pote. Dermed understreger især Vestdanmark, at det byder på de muligheder, som er nødvendige for at kunne etablere så store og dyre konstruktioner, som disse datacentre er.

En af grundene til, at valget er faldet lige på Aabenraa, er at Apple kan placere datacenteret lige i nærheden af højspændingsstationen Kassø cirka 12 km vest for Aabenraa by. Herfra sendes overskudsvarmen videre til beboere i lokalområdet via det nærmeste fjernvarmeanlæg.

Skal drives af 100 % vedvarende energi

Det nye datacenter cirka 160 km syd for Viborg vil, ligesom Apples øvrige datacentre, være af den miljøvenlige type med 100 % vedvarende energi, som ingen drivhusgasser udleder – noget som Apple gør en stor dyd af.

”Vi er glade for at kunne udvide vores datacenter-drift i Danmark og samtidig investere i nye kilder til grøn energi. Det planlagte center i Aabenraa vil, som alle vores datacentre, køre på ren energi fra første dag takket være nye energiprojekter som vi skaber,” siger Erik Stannow, som er nordisk chef for Apple.

Læs også: Facebook investerer massivt i Danmark

Det er ikke kun Apple, der ser fordele i at investere i enorme datacentre i Danmark – eller i særdeleshed Vestdanmark. Også Facebook meldte sidste år ud, at man opfører et stort datacenter i Odense.

Stor jubel i Dansk Erhverv

I erhvervsorganisationen og arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv er der jubel at finde oven på dagens nyhed. Her er man ikke i tvivl om, at de tre enorme investeringer i datacentre i Danmark får en positiv indvirkning på både lokalområdet og det danske erhvervsliv generelt.

”Det er intet mindre en fantastisk, at en så stor udenlandsk virksomhed igen ser mod Danmark. Det sker for sjældent, og vi skal i Danmark blive bedre til at gøre os interessante for udenlandske virksomheder af den kaliber,” siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv, og tilføjer:

“I forhold til dagens store nyhed, så er den god for Danmark i sig selv, men den er også god for underskoven af datacentre i Danmark. Sådan et giga-center tiltrækker nemlig mellemstore datacentre, som gerne vil ligge tæt op af giganterne. Det betyder, at selv om Apple-centret måske ikke giver så mange arbejdspladser i sig i selv, så ser vi muligvis starten på en ny erhvervsklynge i Danmark, og det er et virkelig spændende perspektiv.”