EU undersøger TikTok for brud på loven

EU indleder formel undersøgelse af TikTok på grund af mulige overtrædelser af EU-lov om digitale tjenester.

EU undersøger TikTok for brud på loven

EUs forordning om digitale tjenester (DSA) skal sikre, at brugerne kan færdes trygt online. Her mener EU-Kommissionen, at TikTok muligvis overtræder reglerne. Kommissionen har derfor officielt indledt en undersøgelse af TikTok.

Læs også: TikTok får både milliardbøde af EU

EU indleder undersøgelse af TikTok

EU-Kommissionen har en række punkter, som den vil undersøge TikTok på. Det fremgår af et tweet på X af EU-kommissær Thierry Breton.

Her fremgår det, at TikTok skal undersøges på følgende områder:

TikToks vanedannende design og (manglende) tidsbegrænsning af skærmtid, Rabbit hole-effekt (hvor brugerne hele tiden bliver ledt til nyt, målrettet indhold), aldersbekræftelse og standardindstillinger for privatliv.

Undersøgelsen sker som led i EU’s Digital Services Act (DSA). Det er en forordning, der har til formål at give borgerne i EU den bedst mulige beskyttelse i forhold til privatliv og sikkerhed, når de benytter online tjenester.

En talsperson for TikTok oplyser, at TikTok vil fortsætte med at arbejde med eksperter og branchen for at sikre unge mennesker velbefindende, og at de ser frem til at forklare dette arbejde i detaljer for Europa-Kommissionen.

“TikTok har været banebrydende med funktioner og indstillinger til at beskytte teenagere og holde unge under 13 år væk fra platformen – problemer, som hele branchen kæmper med,” siger en talsmand for TikTok.

Læs også: Meta og TikTok til EU: Vores platforme har ikke status som gatekeepere

Kan straffes med gigantisk bøde

EU-Kommissionen laver ikke sjov, hvis de opdager, at store techgiganter ikke overholder forordninger. Det fremgår af DSA, at virksomhederne kan blive pålagt bøder på op til 6 procent af deres omsætning i et givent år. For TikTok, hvor dette års omsætning forventes at ligge på omkring 17 milliarder dollar, kan det resultere i en bøde på op til 1 milliarder dollar.

Læs også: Guide til det billigste mobilabonnement

Ingen afgørelse nu og her

EU-Kommissionen sætter ingen tidsfrist på sin undersøgelse. I løbet af undersøgelsen vil EU indsamle informationer og bevismateriale, der så skal bruges til at lave en endelig vurdering af, om TikTok overholder DSA.

Læs også: TikTok ødelægger unge menneskers hjerner