Facebook indsamler dine data, selv når du er logget ud

Efter Zuckerberg høringerne kommer der til, at ske en række ændringer på Facebook, som bl.a. vil gøre det nemmere at ændre privatindstillinger.

Facebook indsamler dine data, selv når du er logget ud

Vi har vel alle sammen deltaget i forskellige konkurrencer på Facebook, måske spillet nogle spil, deltaget i diverse andre ting og apps, som det sociale medie har at tilbyde. Håbet om fx at vinde en rejse, en gadget eller lignende, kan hurtigt få os til at deltage, uden, at tænke over konsekvenserne ved det. 

Men vidste du, at selvom du er logget ud af Facebook, så bliver der stadig indsamlet data om dig. Det er fx. hvis du besøger en hjemmeside, som har implementeret en Facebook Like eller delingsknap – og hvilke sider har ikke dette? 

Selv hvis du ikke har en Facebook profil, vil Facebook forsøge at indsamle data om dig. Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, siger det er af sikkerhedsmæssige årsager.

instant games facebook messenger
Det kan blive indsamlet mange data om dig, når du benytter forskellige apps på Facebook. Foto: Facebook.com

Facebook vil ændre sig

Som det er nu, så kan vi potentielt give en masse private informationer væk, som pris for at vi har deltaget i en konkurrence. For fremtiden ser det dog ud til, at denne slags informations indsamling bliver sværere. Det bliver ikke kun lettere at ændre privatindstillinger, men det bliver også sværere for fx apps, at indhente personlig data, samt begrænse mængden de kan indsamle om os.

Selv hvis du ikke har en Facebook
profil, vil Facebook forsøge
at indsamle data om dig

Læs også: Facebook har indsamlet SMS- og opkaldshistorik i flere år

Umiddelbart vil du som bruger af Facebook ikke opleve den store forskel i dagligt brug. Du vil stadig have adgang til, at oprette begivenheder, grupper samt bruge Messenger, som du hele tiden har gjort det.

Men hvor er det så ændringer kommer til at ske? Astrid Haug udtaler:

“Det er mere de skjulte ting, man som bruger har svært ved at efterprøve og holde øje med, som vil ændre sig.”

Efter medlemmerne af Repræsentanternes Hus gik hårdt til Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, har han lovet følgende:

  • Hvis ikke brugeren har brugt en app i tre måneder, fjerner Facebook app’ens adgang til data.
  • Reducere den data, en app får adgang til, når brugeren godkender den, så det begrænser sig til navn, profilfoto og emailadresse.
  • Apps ikke bare skal godkendes, men også underskrive en kontrakt, der pålægger dem restriktioner i forhold til at bede om adgang til for eksempel brugerens posts og andre private data.

Astrid Haug fortæller desuden, at Facebook har lovet, at den enkelte persons privatindstillinger for fremtiden vil blive lettere, at justere samt gøres mere overskuelige. Astrid udtaler desuden:

“For eksempel vil man også skilte tydeligere med, hvem der har betalt politiske annoncer, hvor meget de har kostet og hvem de er målrettet til, siger hun.”

Det er ændringer, som forhåbentlig kunne gavne brugere af Facebook. Men tror du det vil føre en forskel?

Deltag desuden i vores afstemning her: Vil du droppe Facebook? [AFSTEMNING]