Fortnite er tilbage på iPhone sammen med ny appbutik

Fire år efter Apple fjernede Fortnite fra App Store, er det populære spil tilbage på iOS, men kun i EU og kun via appbutikker fra tredjeparter.

Fortnite er tilbage på iPhone sammen med ny appbutik

Fortnite er endelig tilbage på iOS. Der er gået lidt mere end fire år, siden Apple fjernede spillet fra App Store, men nu er det altså tilbage – dog kun i EU.

Fortnite er gjort tilgængelig i både en ny version af Epic Games Store og via AltStore PAL, der er en anden tredjepartsbutik. Samtidig har Epic lanceret Epic Games Store til Android-brugere verden over.

Epic har også planer om med tiden at at distribuere sine spil via Aptoides iOS-butik i EU samt ONE Store på Android.

Se også: Brugte iPhones med garanti

Ikke for alle iPhones

Lanceringen kommer efter flere års retslige stridigheder mellem Epic Games og Apple, ligesom EU introducerede forordningen om digitale markeder (DMA), der tvang Apple til at tillade alternative appbutikker.

”Vi er begejstrede over og taknemmelige for den europæiske forordning om digitale markeder. Fortnite vender endelig tilbage til iOS i Europa,” siger grundlægger og CEO for Epic, Tim Sweeney, ved et pressemøde.

Men der er en hage: efter at have scannet QR-koden fra Epics hjemmeside dukker et popup-vindue op, hvor man bliver bedt om at installere Epic Games Store på sin iPhone. Ens iPhone skal desuden være opdateret til iOS 17.6 eller nyere.

På nuværende tidspunkt indeholder Epic Games Store kun tre tredjepartsspil, men selskabet forhandler med tredjepartsudviklere af smartphonespil. Epic Games satser på at have et ”særligt” udvalg af tredjepartsspil i sin appbutik til december, lyder det. Muligheden for at udgive egne spil i Epic Games Store, ligesom man allerede kan få pc, vil komme i begyndelsen af 2025.

Epic har også planer om at overføre ”alt”, som de tilbyder på pc, til smartphonemarkedet. Det gælder deres indtægtsandel på 88 procent til udviklerne, gratis spil til gamere og muligheden for at udviklerne kan bruge egne betalingssystemer.

Se også: Epic Games vil lancere sin spilbutik og Fortnite til iPhone

100 mio. downloads inden årets udgang

Målet er 100 million nye downloads af Epic Games Store på mobiler inden årets udgang. Apples installationsproces for tredjepartsappbutikker kan dog spænde ben for opfyldelsen af det mål.

For at opnå sit mål skal Epic have udviklerne til at acceptere Apples afgifter for at styre uden for App Store. Hvis en udvikler vil have sin app i en tredjepartsbutik, skal de betale Apple et såkaldt “kerneteknologigebyr” på 0,50 euro om året for hver download udover den første million. Den afgift gælder for appinstallationer i både tredjepartsbutikker og App Store, så det kan hurtigt blive mange penge, hvis man har en populær app i App Store og også vil tilbyde den via en anden appbutik.

”Pointen med det er at afskrække udviklere af de nuværende succesfulde spil fra at lægge sine spil i andre appbutikker, der konkurrerer med App Store,” siger Tim Sweeney.

Se også: EU: Apples App Store-regler bryder konkurrenceregler

Fortsætter kampen mod Apple

For Epic Games er det arbejdet værd at kæmpe de juridiske kampe med Apple. Ifølge retsdokumenter tjente Fortnite på iOS mere end 700 millioner dollar i løbet af de to år, der gik, inden Apple fjernede spillet fra iOS.

Fortnite har helt sikkert et mindre publikum i en tredjepartsbutik begrænset til Europa, men Epic får 100 procent af indtjeningen fra alle køb i stedet for at betale de sædvanlige 30 procent til Apple.

Ifølge Epic Games er der fortsat lang vej igen. De har allerede brugt mange hundrede millioner dollar på striden med Apple, men de ønsker fortsat at kæmpe:

”Vi kommer til at gøre fremskridt. Vi er sikre på, at over tid får vi udryddet disse ting. Men vi ved ikke, om det kommer til at tage to måneder eller to år eller endnu længere, men vi håber sandelig, at det er en af de kortere.”

Se også: De bedste tilbud og priser på iPhones