Nu kommer miljøvenlige ruter til Google Maps

Google har startet udrulningen af en ny ruteplanlægning i Google Maps, der både giver lavere brændstofforbrug og er bedre ved miljøet.

Nu kommer miljøvenlige ruter til Google Maps

I oktober 2021 fortalte Google, at muligheden for at vælge miljøvenlige ruter var på vej til kort- og navigationstjenesten Maps, og nu er der endelig nyt om det. Google oplyser i et blogindlæg, at funktionen nu ruller ud i Europa.

Når man i dag åbner Google Maps og søger efter en rute, får man typisk transportmuligheder som bil, offentlig transport, cykling og gang. De fleste af os vælger den hurtigste rute – hvis altså den er en mulighed i situationen. Med den nye funktion dukker endnu en mulighed op på denne skærm: Den mere miljøvenlige rute. Det kan være en tur, der tager længere tid, men til gengæld sparer på strømmen eller brændstoffet.

Se også: Nyheder om elbiler

Miljøvenlige ruter ruller ud i Europa

På et meget passende tidspunkt ruller Google denne nye funktionalitet ud, som giver mulighed for både at gøre noget godt for miljøet og pengepungen. Miljøvenlig navigation i Google Maps starter sin udbredelse i næsten 40 lande i Europa i dag.

Med miljøvenlig ruteføring kan man vælge en rute, der er optimeret til et lavere brændstofforbrug, hvilket hjælper med at spare penge på brændstof og samtidig reducerer CO2-emissionerne. Ifølge Statistas rapport for 2022 er vejtransport den største kilde til CO2-emissioner i hele Europa.

Med blot et par tryk kan man se den relative brændstofbesparelse og tidsforskellen mellem de to ruter og vælge den, der fungerer bedst i den enkelte situation.

I blogindlægget anslår Google, at miljøvenlige ruter i USA og Canada siden lanceringen har bidraget til at fjerne mere end en halv million tons CO2-emissioner – hvilket svarer til at fjerne 100.000 brændstofbaserede biler fra vejene.

Benzin-, hybrid- eller elbil?

Brændstof eller elbil?

Den mest brændstoføkonomiske rute afhænger af, hvilken type motor køretøjet er udstyret med. For eksempel er dieselmotorer typisk mere effektive ved højere hastigheder end benzinmotorer, mens hybrid- og elbiler klarer sig bedre i stop-and-go-trafik. Derfor vil Google i de kommende uger gøre det muligt for bilister, der bruger miljøvenlige ruter i Europa, at vælge deres motortype – benzin, diesel, hybrid eller elbil – for at få den bedste rute og de mest præcise estimater for brændstof- eller energieffektivitet.

Denne teknologi er muliggjort takket være indsigt fra det amerikanske energiministeriums National Renewable Energy Laboratory (NREL) og data fra Det Europæiske Miljøagentur. Ved at parre disse oplysninger med Google Maps-kørselstendenser kunne Google udvikle avancerede maskinlæringsmodeller, der er trænet på de mest populære motortyper i en given region.

Google har allerede sat gang i udrulningen af miljøvenlige ruter i Google Maps, men der kan alligevel gå lidt tid inden muligheden dukker op.

Læs også: Disse 10 elbiler klarede sig bedst i test af rækkevidde