Slet straks disse Android-apps fra din mobil

Ifølge en ny rapport fra IT-sikkerhedsfirmaet Doctor Web er der igen skadelige apps i omløb på Google Play-butikken. Se listen over de apps, du straks bør slette fra din smartphone.

Slet straks disse Android-apps fra din mobil

Fra tid til anden dukker nye it-cybertrusler op – for eksempel i form af skadelige apps. Godt nok har både Apple og Google lukkede apps-butikker, hvor applikationer i en vis grad godkendes, inden de kan downloades af brugere. Alligevel er den nu gal i Google Play-butikken.

Læs også: Seneste nyt om apps og sociale medier

Slet straks disse skadelige apps

IT-sikkerhedsfirmaet Doctor Web advarer om en række apps, som du skal slette omgående, hvis du er blandt dem, der har installeret en eller flere af dem. I alt drejer det sig om fire apps, som du omgående bør slette:

  • Super Skibydi Killer: 1 million downloads
  • Agent Shooter: 500.000 downloads
  • Rubber Punch 3D: 500.000 downloads
  • Rainbow Stretch: 50.000 downloads

Fælles for dem alle er, at de allerede er fjernet fra Google Play-butikken. Det er dog ikke ensbetydende med, at de også er slettet fra din telefon, hvis først du har installeret programmet.

Kan være svære at opdage

Applikationerne er såkaldte trojanske heste, som anvender dæknavne til at virke som legitime apps eller spil. Applikationerne viser uønskede reklamer på din telefon eller tablet og kan spore din aktivitet på internettet.

Fælles for de apps, som Doctor Web har bragt i fokus, er, at det er svært at opdage de skadelige apps. Når du har installeret en af dem, vil de forsøge at skjule sig for dig ved at oprette et gennemsigtigt ikon på din hjemmeskærm eller maskere sig under et Google Chrome-ikon.

Doctor Web oplyser, at den skadelige app vil åbne og fortsætte med at køre i baggrunden på telefonen, hvis man trykker på ikonet.

Sådan fjerner du de skadelige apps

For at tjekke, om du har nogen skadelige apps på din Android-enhed, kan du tjekke den indbyggede beskyttelsesfunktion kaldet Play Protect. Den finder du ved at åbne appen Play Butik. Klik dernæst på dit profilikon i øverste højre hjørne. I popupvinduet vælger du nu “Play Protect”. Selv hvis der står, at der ingen skadelige apps er fundet, bør du for en god ordens skyld klikke på “Scan”.

At Google Play Protect ikke opdager nogen skadelige apps, er desværre ingen garanti for, at der ingen skadelige apps er. Som med alle andre antivirusprogrammer kan malware snige sig uden om mekanismerne til at opdage malware.

For at være helt sikker på, at der ingen skadelige apps er på din mobil, bør du tjekke listen over applikationer i systemindstillingerne på din enhed. Det varierer fra enhed til enhed, hvor man finder listen. Fremgangsmåden vil som regel være i stil med følgende:

Gå til “Indstillinger” og vælg “Apps”. Vælg nu “Se alle apps”. Nu ser du en alfabetisk liste over alle applikationer på din mobil. Du kan enten scrolle gennem listen og kigge efter de fire tidligere nævnte apps, eller du kan søge efter dem i øverste højre hjørne. Dukker der ingen apps op, kan du roligt regne med, at de skadelige apps ikke er installeret på din mobil.