Undersøgelse: Brug af smartphone kan forbedre unges humør

En undersøgelse, hvor 253 amerikanere mellem 12 og 17 år har deltaget, viser, at deres humør tilsyneladende blev bedre af at bruge en smartphone.

Undersøgelse: Brug af smartphone kan forbedre unges humør

En mindre undersøgelse blandt unge mellem 12 og 17 år viser, at brugen af smartphones tilsyneladende kan få de unge mennesker i lidt bedre humør. Undersøgelsen er udgivet i tidsskriftet PLOS ONE.

Undersøgelsen bidrager til debatten om teenageres brug af smartphones, og om teknologien – og især de sociale medier – fører noget godt med sig eller tværtimod er skadelig.

Eksperterne kan i hvert fald ikke blive enige. Visse forskere såsom Jonathan Hadit fra New York University hævder, at smartphones kan forværre folks mentale helbred, mens andre såsom Pete Etchells fra Bath Spa University i Storbritannien mener, at der ikke findes tilstrækkeligt med beviser for en sådan påstand.

Se også: Børn udsættes ofte for problematisk clickbait på YouTube

Unge er i bedre humør, når de bruger smartphonen

Nu bidrager forskerne Matt Minich og Megan Moreno fra University of Wisconsin-Madison med nu viden på området. De er påvist en positiv sammenhæng mellem unges humør og brug af smartphone.

Forskerne har gennemført en seks dage lang spørgeundersøgelse blandt 253 amerikanske teenagere, hvor deltagerne modtog 30 spørgeskemaer via SMS på tilfældige tidspunkter mellem klokken ni om morgenen og klokken 21 om aftenen.

Humør rapporteret før og under brug af smartphone. Foto: PLOS ONE

I spørgeskemaerne svarede deltagerne på, om de allerede sad med telefonen på det tidspunkt, hvor SMS’en kom, ligesom de skulle vurdere deres humør på en skala mellem 1 og 7 både på det aktuelle tidspunkt og efter at have hevet telefonen frem.

Gennemsnitligt svarede deltagerne, at deres humør var gået fra lige under et femtal på skalaen til lige under 5,5, efter at de havde taget telefonen frem. Det giver med andre ord en indikation af, at humøret blev en smule bedre af at bruge telefonen.

”De unge mennesker angav bedre humør, når de brugte sine telefoner, og de svarede, at deres humør var blevet bedre i den tidsperiode, hvor de brugte telefonen,” siger Matt Minich, der er Postdoc ved School of Medicine and Public Health ved University of Wisconsin-Madison.

Se også: Flertal for 15-års aldersgrænse for brug af sociale medier

Smartphones er hverken sunde eller usunde

Betyder det så, at smartphonen er sund for teenagerne? Nej.

”Telefoner er hverken sunde eller usunde. Hvis en teenager også udvikler andre sunde metoder til at holde humøret oppe, er det harmløst for dem at bruge sin telefon på denne måde,” siger Matt Minich og tilføjer:

“Men hvis telefonen bliver en krykke, der forhindrer dem i at lære andre metoder til at holde humøret oppe, kan det udvikle sig til en afhængighed eller en tvangspræget adfærd. Det er vigtigt at bemærke, at intet i vores resultater tyder på, at det er usundt for teenagere at bruge en smartphone.”

Pete Etchells roser den metode, som forskerne har brugt til at indhente teenagernes svar, hvor de har skullet svare i øjeblikket og ikke huske tilbage for at komme med et svar, der kan vise sig at være en efterkonstruktion.

Men han er uenig i forskernes forsøg på at antyde, at det kan være vanedannende at bruge telefonen til at blive i bedre humør.

“Det føles, som om der er et behov for at anerkende, at telefoner stadig kan være dårlige, fordi vi er så fastlåste i den måde at tænke på,” siger han.

Se også: Eksperter vil forbyde sociale medier for børn under 18 år