Analytiker: Apple lancerer AR/VR-headset næste år og AR-briller i 2025

Apple satser stort på både AR- og VR-teknologierne i de kommende år. Slutmålet er at kunne lancere en AR-kontaktlinse tidligst i 2030.

Analytiker: Apple lancerer AR/VR-headset næste år og AR-briller i 2025

I efterhånden en del år har der eksisteret velkendte virtual reality-headsets (VR) såsom Oculus Rift, HTC Vive og PlayStation VR. Listen over VR-headsets tæller mere end 30 forskellige produkter, men inden for AR-verdenen (augmented reality) er udbuddet af headsets langt mindre.

Apple ser dog ud til at mene, at fremtiden først og fremmest er AR – og dernæst VR. Men hvad er det nu, forskellen er på de to teknologier? Hvor VR fuldstændig udskifter dit synsfelt med en virtuel verden, så fungerer AR ved at tilføje virtuelle elementer oven på den virkelige verden. Det kan gøres enten ved at du ser på en skærm gennem et eller flere kameraer eller at virtuelle elementer projiceres oven på dit synsfelt.

For Apples vedkommende er AR en teknologi, man vil satse på over lang tid. Ja, faktisk har Apple angiveligt en plan for AR resten af dette årti. Sådan lyder det i hvert fald fra den velrenommerede Apple-analytiker, Ming-Chi Kuo, skriver 9to5Mac.

Læs også: Apple retter allerede nu blikket mod 6G-netværksteknologi

AR- og VR-headset fra Apple næste år

Allerede i løbet af næste år forventer den velkendte Apple-analytiker, at Apple lancerer sit første headset, som ikke kun vil understøtte AR, men også VR.

Headsettet vil fungere selvstændigt, da det har ”uafhængig regnekraft og lagerplads”. Det vil desuden blive udstyret med microOLED-skærme fra Sony – angiveligt i temmelig høj opløsning. Tidligere oplysninger har gået på, at skærmene skulle have en 8K-opløsning, men om en så høj pixeltæthed er realistisk allerede næste år, er tvivlsomt. 4K-opløsning er formentlig mere realitisk.

Kuo har også oplysninger om headsettets vægt, som skulle ligge på mellem 200 og 300 gram. Apple arbejder dog angiveligt på at reducere vægten, så headsettet kommer ned på mellem 100 og 200 gram.

Om Apples kommende AR/VR-headset siger Ming-Chi Kuo:

”Selv om Apple har fokuseret på AR, tror vi, at hardwarespecifikationerne på dette produkt kan give en fordybende oplevelse, der er betydeligt bedre end eksisterende VR-produkter. Vi tror, at det er meget muligt, at Apple integrerer headsettet med videorelaterede applikationer såsom Apple TV+, Apple Arcade osv.”

Prisen skulle ligge på omkring 1.000 dollars – samme prisleje som et iPhone-flagskib a la iPhone 12 Pro til lige under de 9.000 kroner. Det kan lyde dyrt, men tidligere rygter har gået på, at prisen skulle være det tredobbelte.

Læs også: Apples AR-briller siges at komme i 2022

Det vides endnu ikke, hvordan Apples AR-briller vil se ud. Teknologien vil muligvis minde om den, der er brugt i Google Glass.

AR-briller i 2025

Længere ude i fremtiden ser Apple ud til udelukkende at fokusere på AR og ikke både AR og VR. Det vil ske i form af en AR-brille, som ventes at blive klar en gang i 2025 – tidligst.

Ifølge analytikeren er Apple endnu ikke gået i gang med at lave prototyper af produktet, men det vil angiveligt give en oplevelse, hvor virtuelle elementer projiceres på den virkelige verden. Det vil med andre ord formentlig blive noget a la Google Glass, hvor en såkaldt “prism projector” projicerer billedet foran ens synsfelt.

AR-brillen vil “måske have selvstændig regnekraft og lagerplads og vil højst sandsynligt blive markedsført som et mobilt produkt”, lyder det fra Ming-Chi Kuo.

Det forlyder også, at produktionen af AR-brillen kan ske samtidig med produktionen af AR/VR-headsettet, så begge produkter vil være til salg samtidig.

Læs også: Apple overhaler Samsung: Solgte flest smartphones i 4. kvartal 2020

AR-kontaktlinser i 2030

Ming-Chi Kuo kigger også længere ude i fremtiden til efter 2030. Apple skulle angiveligt også være interesseret i muligheden for at lave en kontaktlinse, som vil anvende AR på den ene eller anden måde.

AR-kontaktlinsen vil være et eksempel på ”usynlig IT” – altså en form for IT, der vil foregår overalt omkring os, uden at man lægger mærke til, at det er der. Kontaktlinsen vil derfor ikke have selvstændig regnekraft og strøm, lyder det.

Tidligere har der været forlydender om, at Apple har haft indledende møder med virksomheden EPGL, som arbejder på netop “smart-kontaktlinser”.

Apples produkt er dog så langt ude i fremtiden, at Apple endnu ikke har nogen plan for, hvornår det skal realiseres. Ifølge analytikeren vil det tidligst ske i 2030.

Læs også: Facebook forsvarer igen reklamesporing forud for Apples privatlivstiltag

Fortsættelse følger

Vi følger op med den seneste udvikling. Daniel Søgaard Hald gik videre med historien. d. 24/2/2021 dykkede vi igen ned i emnet med et indlæg med tematikken Sony annoncerer PlayStation 5 VR-headset – Historien kan du læse her. Seneste nyheder om Headset ser du her..