Gaming øger børns IQ over tid

Ny undersøgelse viser, at børn der gamer, udvikler en højere IQ over tid end børn, der ikke gamer - der er altså godt nyt til bekymrede forældre.

Gaming øger børns IQ over tid

Mange forældre har dårlig samvittighed, når deres børn spiller videospil i timevis. Nogle er endda bekymrede for, at det kan gøre deres børn mindre kloge, når de bruger tiden på at game i stedet for skolearbejde.

En ny undersøgelse offentliggjort i Scientific Reports, vil derfor være overraskende for nogle.

Påvirker gaming børns hjerne og intelligens?

Over amerikanske 5.000 børn i alderen 10-12 deltog i undersøgelsen, der ønskede at belyse, hvordan computer-gaming påvirker børns hjerner.

brugte data fra ABCD-programmet (Adolescent Brain and Cognitive Development), der betegner sig selv som “den største langsigtede undersøgelse af hjernens udvikling og børns sundhed i USA”.

Forskerne fra universiteter i Holland, Tyskland og Sverige spurgte børnene, hvor mange timer om dagen de brugte på sociale medier, på at se videoer eller tv og på at spille videospil.  I gennemsnit brugte børnene en time på at spille videospil.

I undersøgelsen blev der specifikt fokuseret på effekten af gaming på børns intelligens – evnen til at lære effektivt, tænke rationelt, forstå komplekse idéer og tilpasse sig nye situationer. I forskningen måles intelligens ofte som præstation på en lang række kognitive tests.

I denne nye undersøgelse blev der oprettet et intelligensindeks ud fra fem opgaver: to om læseforståelse og ordforråd, en om opmærksomhed og eksekutive funktioner (som omfatter arbejdshukommelse, fleksibel tænkning og selvkontrol), en om visuelt-rumlig behandling (for eksempel at rotere objekter i hovedet) og en om indlæringsevne over flere forsøg.

Undersøgelsen konkluderer, at spil kan have en positiv effekt på intelligens. I undersøgelsen testede man intelligensniveauet hos børnene i ti årsalderen og på det tidspunkt var der ingen forskel på intelligensen hos børn, der spillede og børn der ikke spillede.

Se også: Hurtig internet til gaming

Højere IQ

De samme børn blev så testet igen to år senere, da de var 12 år, og her kunne man se den største stigning i intelligensen hos de børn, der gamer, både hos drenge og piger. For eksempel øgede et barn, der var i top 17 procent med hensyn til antal timer, der blev brugt på spil, sin IQ ca. 2,5 point mere end det gennemsnitlige barn over perioden på de to år.

I undersøgelsen understreges det, at for eksempel kognitive evner ikke er faste, men kan trænes, for eksempel via computerspil.

Se også: Hvordan påvirker tech menneskets hjerne?

Andre psykologiske aspekter ved computergaming ikke inkluderet

Undersøgelsen konkluderer samtidig, at mange andre psykologiske aspekter ved computergaming ikke er taget med, for eksempel mental sundhed, søvnkvalitet og fysisk træning.

Resultater bør derfor ikke tages som en generel anbefaling til alle forældre om at tillade ubegrænset spil, men spiller ens barn inden for et rimeligt niveau, så kan det sandsynligvis gør dem en smule klogere.

Se priser på PlayStation 5 her.