Apple Lockdown Mode skal beskytte højt profilerede personer

Apple lancerer Lockdown Mode for at afværge cyberangreb på højt profilerede brugere - der bliver ganske enkelt blokeret for en masse indgange.

Apple Lockdown Mode skal beskytte højt profilerede personer

Apple har annonceret Lockdown Mode, der er en funktion designet til et meget lille antal brugere, der står over for “alvorlige, målrettede trusler mod deres digitale sikkerhed”.

Skal beskytte mod statsstøttet malware

Apple forklarer, at Lockdown Mode skal hjælpe med at beskytte højt profilerede personer, der på grund af deres status eller job kan blive personligt målrettet af malware udviklet af for eksempel NSO Group eller andre statsstøttede grupper. NSO Group står bag den meget frygtede og omtalte Pegasus, der blev benyttet af blandt andet totalitære regimer til at udspionere intetanende iPhone-brugere uden deres viden.

Listen over Pegasus-ofrene omfatter normalt dissidenter, journalister eller politikere snarere end almindelige slutbrugere – selv den franske præsident Emmanuel Macron blev udsat for angreb for et par år siden.

Se også: Bedste iPhone til prisen

Lockdown Mode lukker ned for rigtig meget

Når Lockdown Mode aktiveres, begrænses funktionerne på en iPhone, iPad eller Mac kraftigt for at begrænse mulige indgangspunkter for spyware.

Det betyder blandt andet, at Beskeder får blokeret for de fleste vedhæftede filer, bortset fra billeder. Det samme gælder for forhåndsvisninger af links. Lockdown Mode forbyder indgående FaceTime-opkald og andre invitationer, medmindre det er fra en person, som du tidligere har ringet til eller delt en invitation med.

Forbindelser via kabel til iPhone med computere og tilbehør vil blive deaktiveret, når enheden er låst.

Apple vil også blokere for visse webteknologier, f.eks. just-in-time JavaScript-kompilering, medmindre du manuelt godkender et websted.

Det vil heller ikke være muligt at installere en konfigurationsprofil eller tilføje en enhed til administration af mobile enheder, når Lockdown Mode er aktiveret.

Se også: Hvilke former for cyberangreb er farlige?

Ruller ud med iOS 16 til efteråret

Planen er at tilføje nye former for beskyttelse med tiden og Apples Security Bounty-program vil også omfatte Lockdown Mode. Hjælper man Apple med at finde svagheder i sikkerheden vil være berettiget til belønninger på op til 2 millioner dollars.

Den nye sikkerhedsfeature vil være tilgængelig til efteråret, når virksomheden udruller iOS 16, iPadOS 16 og macOS Ventura.