Apple så til, mens leverandører overtrådte kinesisk arbejdslov

Tidligere ansatte siger, at Apple vidste, at leverandører overtrådte kinesisk arbejdslov, hvor midlertidigt ansatte blev brugt til at imødekomme efterspørgslen.

Apple så til, mens leverandører overtrådte kinesisk arbejdslov

Ifølge en rapport fra The Information har Apple har været vidne til leverandørers overtrædelser af kinesisk arbejdslov. Det vil sige, at Apple vidste, at nogle af deres leverandører med jævne mellemrum udelukkende har ladet midlertidigt ansatte arbejde på nogle af fabrikkerne. Det er en overtrædelse af kinesisk arbejdslov, der har fastsat, at maksimum 10 procent af en fabriks arbejdstagere udgøres af midlertidigt ansatte.

Denne arbejdsform er efterhånden ret udbredt, og de midlertidigt ansatte i Kina får lavere løn og færre fordele.

Loven trådte i kraft i 2014, og netop dét år foretog Apple en undersøgelse af sine leverandører i Kina for at afgøre, hvor mange der allerede overholdte loven. Tech-selskabet fandt ud af, at blandt 362 fabrikker overskred næsten halvdelen kvoten for midlertidigt ansatte.

Læs også: Nyheder fra tech- og telebranchen

Apple kiggede på

På trods af dette høje tal var der ikke meget, der havde ændret sig i 2016. Tre tidligere ansvarlige for Apples leverandørteam har sagt, at virksomheden ikke trådte ind over for leverandører, selvom de overtrådte arbejdsloven.
Grunden var angiveligt, at sanktioner ville øge omkostningerne, dræne ressourcerne og forsinke produktlanceringer.

Hvis påstandene er sande, så står det i kontrast til Apples leverandørkodekser i hele deres forsyningskæde, som skal forhindre, at sådan en form for overtrædelser sker.

Også ifølge data fra 2018 er problemet fortsat. Ifølge oplysninger ansatte en fabrik, der fremstiller Apple Watches, 5.000 midlertidigt ansatte for at få arbejdsstyrken op på 18.000 medarbejdere. Det er omkring 27 procent af den slags ansættelser – grænsen, som fastsat i loven, er 10 procent.

Læs også: Apple straffer iPhone-producenten Pegatron

Det sidste nye om emnet

Siden vi bragte denne nyhed er der kommer nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald fortsatte historien. d. 9/12/2020 dykkede vi igen ned i emnet med artiklen om Apples selvkørende bil-projekt overdrages til Siri-chefKlik her for at læse den påfølgende artikel.. Se de seneste nyheder om emnet her.