Apple sagsøges for vildledende markedsføring

Apple bliver nu sagsøgt for vildledende markedsføring og mangel på garanti, som gælder deres påstand og vandtæthed i iPhones.

Apple sagsøges for vildledende markedsføring

Apple er nu blevet sagsøgt i New York i et gruppesøgsmål over en vildledende påstand i deres markedsføring om, hvor vandtæt en iPhone i virkeligheden er.

Det er ikke nyt at iPhones kommer med en certification for beskyttelse mod væske og støv, kaldet en IP-certificering. iPhone 7 fra 2016 var den første iPhone med en IP-certificering (IP67), som siden da kun er blevet bedre. Seneste iPhone-serie er udstyret md en IP68-certificering, hvor Apple påstår, at den kan holde til nedsækning i vand ned til 6 meter i en halv time.

Og der er efterhånden også mange historier om iPhones, som er blevet fundet i vand efter lang tid, hvor de stadig har virket. På trods af dette, så mener de sagsøgende, at Apple er vildledende i deres markedsføring.

Læs også: De første test af Apple AirTag – lever op til forventningerne

Apple fraskriver sig ansvar

De sagsøgende mener at Apples påstand om, at iPhonen er vandtæt er vildledende – og det er der to grunde til de mener. Først og fremmest så mener de, at den er helt galt med Apples ansvarsfraskrivelser, som står med småt. Her står der nemlig, at certificeringsniveauerne er baseret på laboratorietests med statisk og rent vand i modsætning til pool- eller havvand. Og det er nok de færreste, der kan bruge denne slags test til noget.

“Dette betyder at forbrugere, der står ved kanten af ​​en pool eller et hav, og hvis udstyr er sprøjtet eller midlertidigt nedsænket, vil blive nægtet dækning, fordi vandet indeholdt klor eller salt,” lyder det i søgsmålet.

Derudover skulle Apple have sikret sig, at garantien på en iPhone ikke dækker skader forårsaget af væske, hvilket de kan registrere ved en væskeindikator inde i iPhonen.

Derfor kan det være svært at benytte Apples egne råd omkring skyldning af en iPhone, hvis den fx er blevet beskidt, da dette kan få denne væskeindikator til at reagere, hvorved garantien mistet.

Se også: De mest holdbare telefoner

Ikke først gang for Apple

Antoinette Smith, som har startet dette gruppesøgsmål, havde købt en iPhone 8, hvor dette netop blev et problem. Og det er ikke første gang, at Apples påstande om vandtæthed angribes. I 2020 blev de idømt en bøde på 10 millioner euro for påstande om, at de vildledte forbrugerne ved at prale af vandmodstand, men alligevel nægtede garantidækning for væskeskader.

Læs også: Nu kommer det nye Apple TV 4K (2021) endelig