EU vil have mere hårdføre mobile enheder, der er lettere at reparere

Hvis det står til EU skal elektroniske enheder have længere holdbarhed. Samtidig skal enhederne mærkes, så forbrugerne oplyses om produktets holdbarhed.

EU vil have mere hårdføre mobile enheder, der er lettere at reparere

I et nyt udkast til et lovforslag ser EU Kommissionen nærmere på muligheden for at tvinge mobil- og tabletproducenter til at gøre deres enheder mere holdbare, hårdføre og lettere at reparere. Pointen med forslaget er at mindske mængden af elektronik-skrot. Hvis det bliver godkendt, siger Kommissionen, at det også vil reducere kulstofspild svarende til fem millioner biler ude på gader og veje.

Læs også: Nyt om Android-telefoner og iPhones

Skal tilbyde reservedele i op til 5 år

Udkastet fokuserer på batterier og dele, der kan skiftes ud. Producenterne vil blive tvunget til at tilbyde mindst 15 essentielle komponenter til hver enhed i fem år efter lanceringen. Komponenterne er blandt andet batterier, skærme, opladere, bagsidecovers og de små bakker til hukommelseskort eller SIM-kort.

Derudover vil man med lovforslaget få producenterne til at sikre enten 80 procents batterikapacitet efter 1.000 opladninger eller tilbyde nye batterier i fem år. Softwareopdateringer bør heller ikke påvirke batteritiden negativt. Disse regler kommer dog ikke til at gælde for sikkerhedsenheder eller foldbare/rulbare enheder.

Der skal mere til

Environmental Coalition on Standards (ECOS) siger, at selvom forslaget virker rimeligt og opmuntrende, bør det gå endnu længere. For eksempel mener organet, at forbrugere bør have ret til udskiftning af batterier i femårscyklussen, samt en garanti for at det holder mindst 1.000 opladninger. Det foreslår desuden, at forbrugere bør kunne reparere enhederne selv, uden at være nødt til at henvende sig til professionelle.

Hvis det hele går efter planen, vil Kommissionen også introducere nye mærkater, som vi kender dem fra TV, vaskemaskiner og andre elektroniske enheder i hjemmet. På de mærkater skal man kunne se hvor hårdfør enheden er, beskyttelse mod vand og støv, hvor godt den klarer fald og selvfølgelig batteriets holdbarhed i løbet af enhedens levetid.

Se også: Test af mobiltelefoner