Google indgår forlig – sletter browserdata fra “private” inkognitosessioner

Google har indgået forlig i et søgsmål, der påstår, at søgegiganten har indsamlet data om brugere, som har brugt den "private" browsingtilstand inkognito i Chrome.

Google indgår forlig – sletter browserdata fra “private” inkognitosessioner

Google er gået med til at destruere milliarder af datasæt for at indgå forlig i et søgsmål, der hævder, at Google i hemmelighed har sporet internetforbruget hos folk, der troede, at de browsede privat, når de gjorde brug af tilstanden inkognito i Google Chrome-browseren.

Gruppesøgsmålet begyndte i 2020 og dækker millioner af Google-brugere, der har brugt privat browsing i Chrome siden 1. juni 2016.

Se også: EU: Apple, Google og Meta overholder ikke ny EU-lov

Gemte data om brugere i inkognitotilstand

Brugere hævdede, at Googles analyser, cookies og apps lod moderselskabet Alphabet uretmæssigt spore folk, der browsede nettet via både “inkognito”-tilstanden i Googles Chrome-browser og andre browsere til med lignende private browsingtilstande.

Ifølge sagsøgerne har metoden gjorde Google til en “uansvarlig guldgrube af information”, da it-giganten har fået kendskab til brugernes venner, livretter, hobbyer, indkøbsvaner og de “mest intime og potentielt pinlige ting”, som de søger efter online.

Google har indgået forlig om at opdatere brugere om, hvilke oplysninger de indsamler i inkognito – noget, som Google dog allerede er begyndt på. Google vil også lade inkognito-brugere blokere tredjepartscookies i fem år.

“Resultatet er, at Google vil indsamle færre data fra brugernes private browsingsessioner, og at Google vil tjene færre penge på disse data,” skrev sagsøgernes advokater.

Se også: Microsoft: Google har konkurrencefordel inden for generativ AI

Google: Glad for at indgå forlig

Googles talsmand Jose Castaneda oplyser, at virksomheden var glad for at indgå forlig i retssagen, som den altid har betragtet som grundløs.

“Vi forbinder aldrig data med brugere, når de bruger inkognitotilstand. Vi er glade for at slette gamle tekniske data, som aldrig har været forbundet med en person og aldrig har været brugt til nogen form for personalisering,” siger Jose Castaneda.

David Boies, der er advokat for sagsøgerne, kaldte forliget “et historisk skridt i retning af at kræve ærlighed og ansvarlighed fra dominerende teknologivirksomheder.”

Der blev indgået et foreløbigt forlig i december, som afværgede en planlagt retssag den 5. februar 2024. På det tidspunkt blev vilkårene dog ikke offentliggjort. Sagsøgernes advokater planlægger senere at få dækket advokatsalærer af Google.

Vilkårene for forliget blev indgivet mandag til en føderal domstol i den amerikanske delstat Californien og kræver nu godkendelse af den amerikanske distriktsdommer Yvonne Gonzalez Rogers. Sagsøgernes advokater vurderede forliget til mere end 5 milliarder dollar og helt op til 7,8 milliarder dollar. Google skal dog ikke betale erstatning, men forliget betyder, at brugerne kan sagsøge virksomheden individuelt for at få erstatning.

Se også: Tidligere Google-ingeniør sigtet for at dele AI-hemmeligheder med Kina