Tidligere Google-ingeniør sigtet for at dele AI-hemmeligheder med Kina

Den tidligere Google-medarbejder Linwei Ding er sigtet for at stjæle mere end 500 filer fra Google med forretningshemmeligheder om AI og dele med kinesiske rivaler.

Tidligere Google-ingeniør sigtet for at dele AI-hemmeligheder med Kina

En ingeniør, der tidligere var ansat hos Google, er onsdag blevet anholdt i Californien og sigtet for at stjæle mere end 500 filer fra Google med forretningshemmeligheder om AI og bruge informationen til at give rivaliserende techselskaber i Kina fordele.

Læs også: EU vil undersøge Big Tech for ikke at overholde nye EU-regler

Delte Googles AI-hemmeligheder med kinesiske rivaler

I anklageskriftet, der blev lagt frem i en føderal domstol i Californien, anklages 38-årige Linwei Ding, som er kinesisk statsborger for at uploade forretningshemmeligheder fra sin arbejdscomputer til personlige lagerpladser i clouden.

De dokumenter, som Linwei Ding stjal, indeholdt ifølge anklageskriftet blandt andet information om ”byggesten” i Googles AI-infrastruktur. Han uploadede dem til sine personlige konti i perioden maj 2022 til maj 2023.

Anklageskriftet indeholder en række detaljer om sagen. Linwei Ding skulle efter sigende først have kopieret information fra Googles filer til Apple Notes på sin bærbare computer og derefter konverteret dem til PDF-filer, som han uploadede til sin personlige Google-konto for at undgå at blive afsløret af Googles sikkerhedssystemer.

Han gav desuden sin adgangsnøgle til Googles kontorer til en anden medarbejder i Californien for at få det til at se ud som om, at han arbejdede fra Googles kontorer i USA, mens han rent faktisk arbejdede for rivaliserende selskaber i Kina.

Anklagerne mener, at Linwei Ding hjalp med at skaffe kapital til et af de kinesiske selskaber, som han arbejdede for, i og med at han fungerede som teknisk direktør. Sidste år grundlagde han desuden et andet AI-selskab i Kina og fungerede som direktør for det selskab.

Læs også: Apple får EU-bøde på 13 mia. kroner i Spotify-sag

Risikerer op til 10 års fængsel

Linwei Ding blev anholdt i Newark, Californien og sigtet for fire forhold af tyveri af forretningshemmeligheder. Hvis han bliver dømt, kan han få op til 10 års fængsel og en bøde på op til 250.000 for hvert forhold.

”Vi har hårde sikkerhedsforanstaltninger, der skal forhindre tyveri af vores fortrolige kommercielle oplysninger og forretningshemmeligheder,” siger Googles talsperson, José Castañeda, og tilføjer:

”Gennem en efterforskning fandt vi frem til, at denne medarbejder havde stjålet flere dokumenter, og vi sendte hurtigt sagen videre til politiet. Vi er taknemlige for, at FBI hjælper os med at beskytte vores oplysninger og vil fortsætte vores tætte samarbejde med dem.”

Læs også: 32 medier sagsøger Google for milliardbeløb

AI eskalerer spændingerne mellem USA og Kina

Sagen sker i en tid, hvor spændingerne mellem Kina og USA er blevet endnu større på grund af en nærmest eksplosiv udvikling af AI. Sidste år forbød USA’s præsident Joe Bidens regering eksport af avancerede AI-chips designet af amerikanske selskaber som NVIDIA til Kina for at forhindre Kina i at bruge AI til at styrke landets militær.

”Dagens anklager er det seneste billede på, hvor langt personer knyttet til selskaber med base i Kina er villige til at gå for at stjæle amerikansk innovation,” siger FBI-chef Christopher Wray og tilføjer:

”Tyveriet af innovativ teknologi og forretningshemmeligheder fra amerikanske virksomheder kan koste jobs og få katastrofale konsekvenser for økonomien og den nationale sikkerhed.”

Læs også: Apples ændringer i iOS er en hån af nye EU-regler

Apple også udsat for tyveri

Det er ikke første gang, at USA har anholdt en kinesisk statsborger for mistanke om, at personen har stjålet forretningshemmeligheder fra amerikanske selskaber.

I løbet af de seneste par år har statsadvokaten i San Francisco rettet anklage mod tre tidligere medarbejdere hos Apple for at stjæle forretningshemmeligheder, der havde med Apple Car at gøre, og sende dem videre til selskaber i Kina.

I sidste måned blev en af de ingeniører idømt seks måneders fængsel og skal desuden betale en bøde på næsten 150.000 dollar for forseelserne.

Læs også: Elon Musk sagsøger OpenAI – opgiver oprindelig mission for profit