Teenagere der er ”besat” af smartphonen spiser mere junkfood

Unge, der bruger mobilen meget og særligt på sociale medier, har større tendens til at spise junkfood og drikke sodavand.

Teenagere der er ”besat” af smartphonen spiser mere junkfood

Det er ikke let at få en teenager til at slippe sin mobil, men det kan være en god idé at vise dem den sunde vej, når det gælder den mad, de spiser.

En ny undersøgelse viser nemlig, at teenagere, der bruger deres telefoner rigtig meget, er mere tilbøjelige til at spise junkfood.

Undersøgelser har vist, at brugen af smartphones ikke er direkte skadelig for unge mennesker. Dog har voldsom mobilbrug haft en påviselig effekt på læring og søvn, så helt uskadelige er mobilbrug ikke. At voldsomt stor mobilbrug også kan hav en effekt på unge madvaner, er dog ikke tidligere blevet diskuteret eller påvist.

Unge, der bruger mobilen meget, spiser mere usund junkfood

Ifølge Study Finds og EurekAlert viser en undersøgelse, at børn og unge mennesker, der bruger mere end to timer om dagen med telefonen, er mere tilbøjelige til at droppe morgenmaden, spise fastfood og vælge en sodavand, hvis de er tørstige.

Undersøgelsen er udført af Korea University, og fandt også frem til, at teenagere, der bruger mere end to timer med telefonen om dagen, også oftere er overvægtige eller fede. Det indikerer, at smartphonebrug har betydning på teenagernes spisevaner og vægt.

Over 53.000 unge mellem 12 og 18 år deltog i undersøgelsen, og de kom frem til, at mindre tid med telefonen kunne kobles direkte til at spise mere frugt og grønt. Jo mere tid, de unge mennesker brugte med telefonen, desto mindre tilbøjelige var de til at vælge sund mad og drikkevarer.

Se også: Bedste telefoner til unge

Sociale medier er synderen

Forskerne fandt også frem til, at de dårlige spisevaner kun havde at gøre med telefonbrug på sociale medier og lignende.

Brugte teenagerne telefonen til skolearbejde, var der ikke samme negative tendenser.

Se også: Mobilabonnementer til unge

Dårlige mobilvaner kan føre til tankeløs spisning

Det er en interessant undersøgelse og den peger på, hvilke vaner forældre måske skal være opmærksomme på hos deres børn. Forskerne foreslog, at de dårlige spisevaner kan have med ”tankeløs” spisning at gøre, altså at teenagerne er så opmærksomme på deres mobiler, at de ikke tager sig af eller tænker på, hvad de spiser, eller om de overhovedet spiser.

Der er ikke foretaget særlig mange undersøgelser, der ser nærmere på sammenhænge mellem digitale enheder og spisning, men denne indikerer, at der er vaner, forældrene bør være opmærksomme på.

Se også: Nyheder om mobiladfærd

Efterfølgende nyt

Fortællingen gik ikke bort med denne historie. Daniel Søgaard Hald fulgte op på sagen. 15/6/2021 fulgte redaktionen op med en historie med fokus på Smartphone-salget forventes at stige i 2021 – 5G overtager – Den videre historie kan du læse her. Se også seneste nyt om temaet her..