Telenor åbner for roaming opkald via 4G

Udfasningen af 3G netværket verden over kræver at der i stedet kan foretages opkald via 4G netværket. Nu er Telenor klar med 4G roaming opkald.

Telenor åbner for roaming opkald via 4G

Inden længe begynder man verden over at nedlægge 3G netværket, men desværre foregår størstedelen af taleroaming i dag via dette. Telenor mener derfor de gør klogt i at udvikle 4G roaming, så de er fremtidssikrede. 

Telenor var allerede blandt de første operatører i Danmark med VoLTE og bliver nu også den første operatør i Europa, der giver kunderne mulighed for at benytte 4G-netværket, når de ringer hjem fra udlandet. Der er stadig teleoperatører der ikke er klar med 4G på indenrigstale, hvilket kræves for at kunne udbrede roaming via 4G.

Peter Ditlev Nødbak, der er udviklingsdirektør i Telenor, siger:

“Vi har en ambition om at være førende, når der udvikles ny teknologi. Derfor er jeg glad for, at vi har fået aktiveret den første landeaftale om roaming på 4G-tale, så vi kan høste vigtige erfaringer til vores udbredelse af VoLTE-roaming. Operatører rundt om i verden vil forventeligt lukke 3G ned indenfor en overskuelig årrække, så det er altafgørende, at vi har et godt alternativ klar”

Hvorfor roaming via 4G VoLTE?

I første omgang er teknologien på plads mellem Danmark og Norge, så danske Telenor-kunder roamer på 4G, når de ringer hjem fra Norge. Der bliver arbejdet på flere landeaftaler og operatører vil gradvist følge i takt med udviklingen.

Men hvorfor giver roaming via taleopkald via 4G mening? Først og fremmest opnår man samme kvalitet og fordele, som når man taler over 4G herhjemme, hvilket blandt andet er kortere opkaldstid, og mulighed for at hente data langt hurtigere under et opkald.

Fakta om VoLTE:

  • På nuværende tidspunkt understøtter udvalgte Sony, Nokia og Samsung mobiltelefoner roaming på 4G-tale – yderligere udbredelse sker i takt med, at producenterne sender opdaterede operatørindstillinger ud til kunderne, så deres mobiltelefoner understøtter teknologien.
  • VoLTE står for Voice over Long Term Evolution, og betyder tale over 4G-netværket. Med VoLTE får man en opkaldskvalitet i HD. Hvis både afsender og modtager har telefoner, der understøtter VoLTE, vil opkaldet være i en langt bedre kvalitet, og opkaldtiden vil være kortere.
  • Telenor var den første danske operatør til at tilbyde VoLTE. Selskabet gennemførte de første VoLTE opkald tilbage i 2014. Telenor var ligeledes de første til at tilbyde kombinationen af VoLTE og WiFi-opkald til danske kunder i 2016

Læs også: Telenor og Telias første 5G mobilmast med 1 Gbit/s er klar