Teleselskab fraråder smartphones til børn

Det britiske teleselskab EE fraråder forældre at købe smartphone til børn under 11 år i et forsøg på at modvirke konsekvenserne af unges massive brug af smartphone og sociale medier.

Teleselskab fraråder smartphones til børn

Forældre bør ikke købe smartphones til børn under 11 år. Sådan lyder advarslen fra et af Storbritanniens største teleselskaber i en ny vejledning.

EE anbefaler, at børn i grundskolen ikke får smartphones med adgang til internettet og sociale medier, men ”enheder med begrænset kapacitet”, som kun giver dem mulighed for at sende sms’er og ringe.

Når forældre vælger at give smartphones til børn på 16 år eller derunder, anbefaler teleselskabet, at man aktiverer forældrekontrolfunktioner og begrænser adgangen til sociale medier, hvis barnet er under 13 år.

EE oplyser, at disse rådet har til formål at ”beskytte børn i den digitale verden”.

Se også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

Skal beskytte børn mod skadeligt online indhold

Nylige rapporter har antydet, at overdreven brug af smartphones kan være forbundet med psykiske problemer blandt teenagere, og at ubegrænset internetadgang kan eksponere unge for ubehageligt og skadeligt indhold. Den nye vejledning kommer, efter kampagnefolk og britiske parlamentsmedlemmer har opfordret til, at der tages hårdere fat om problemet.

EE oplyser, at de også vil indføre opdateret kontrol i selskabets selvbetjening. Teleselskabet har også lanceret en national skolekampagne, der skal uddanne unge mennesker i ansvarlig digital adfærd.

Se også: Eksperter vil forbyde sociale medier for børn under 18 år

Forældre har brug for støtte

Næsten en fjerdedel af de fem- til syvårige ejer nu en smartphone, viste en undersøgelse foretaget af den britiske nationale tilsynsmyndighed for telekommunikation, Ofcom, i april.

”Mens teknologi og mulighederne for at være forbundet har evnen til at forandre livet, anerkender vi, at den voksende kompleksitet af smartphones kan være en udfordring for forældre og omsorgspersoner,” siger Mat Sears, der er direktør for virksomhedsanliggender hos EE, og tilføjer:

”De har brug for støtte, og derfor lancerer vi nye retningslinjer for brug af smartphones for børn under 11 år, 11-13-årige og 13-16-årige for at hjælpe dem med at træffe de bedste valg for deres børn i disse formative år. Børn i alderen 11-13 år bør have Familiedeling installeret på deres første telefon,” lyder det.

Familiedeling på iPhones eller Familiegruppe/Family Link på Android-telefoner giver forældre mulighed for at overvåge skærmtid, spore brugen af apps og sætte tidsgrænser for specifikke applikationer. Børn i alderen 13-16 år bør have lov til at deltage i sociale medier, men vejledningen foreslår, at adgangen til disse skal være knyttet til en forælder eller værges konto.

Forældrekontrol bør også bruges til at styre adgangen til upassende sider, indhold og platforme, hedder det. Teleselskabets personlige vil blive uddannet i den nye vejledning i de kommende dage og uger, om end salget af smartphones ikke vil være aldersbegrænset.

Se også: Tydelig sammenhæng mellem skærmtid og udvikling af børns hjerne

Debat om børns brug af smartphones

83 procent af alle adspurgte forældre svarede i en undersøgelse foretaget af velgørenhedsorganisationen Parentkind i april, at de mener, at smartphones er ”skadelige” for børn og unge. 58 procent støtter et forbud mod mobiltelefoner for unge under 16 år.

Underhusets uddannelsesudvalg sagde i maj, at regeringen bør overveje et totalt forbud mod telefoner for unge under 16 år, og at der er brug for en hårdere indsats for at begrænse skærmtiden og bekæmpe smartphonens negative konsekvenser.

Men premierminister Sir Keir Starmer sagde i juli, at han ikke støtter et ”simpelt forbud” mod telefoner for børn under 16 år og tilføjede, at regeringen er nødt til at “se igen” på, hvilket indhold børn får adgang til online.

I februar gav den tidligere regering skolerne i England en vejledning, som skulle dæmme op for brugen af mobiltelefoner i skoletiden.

Se også: Børn ser skadeligt indhold på sociale medier

En velkendt udfordring

Også i Norge har den øgede brug af smartphones i skoletiden været på den politiske dagsorden. En undersøgelse lavet af det norske medietilsyn viser, at 94 procent af børn i alderen 9-11 år har deres egen mobil, og at en tredjedel af dem har set indhold, der er relateret til slagsmål eller planlægning af slagsmål. Danske skolebørn bliver også eksponeret for ubehageligt indhold, viser en rapport fra Børns Vilkår.

I Frankrig vil eksperter som en konsekvens af de negative konsekvenser ved brug af mobiltelefon forbyde sociale medier for børn under 18 år,

Problematikken om børns øgede brug af smartphone – men samtidig også dårligere mentale sundhed som følge heraf – sætter forældre i et vanskeligt dilemma. De fleste ønsker ikke at give deres børn adgang til en smartphone og sociale medier så tidligt, som de ender med at gøre det, men pres fra omgivelserne – særligt børnene selv – kan få forældre til at give efter for at undgå, at ens børn bliver ekskluderet fra fællesskabet.

Læs også: Prissammenligninger, guides og tips