Telia Sense Car klar i Danmark: Gør din bil intelligent

Telia er klar med Sense Car i Danmark, som er både en app og en internetopkoblet enhed til din bil, som gør den intelligent.

Telia Sense Car klar i Danmark: Gør din bil intelligent

I går kunne Telia præsentere sin nye satsning: Telia Sense Car. Det er en samlet pakke bestående af appen Telia Sense til både iOS og Android og en lille enhed i din bil, som er udstyret med sin egen mobildataforbindelse. De to produkter leverer en samlet oplevelse, som gør de fleste biler til smarte og intelligente biler.

Læs også: Alle Telia-kunder får EU-roaming, men prisstigninger venter

Helt konkret består Telia Sense Car af en lille plastik-dongle, som skal tilsluttes en såkaldt OBD-port, som sidder i de fleste nyere biler. OBD-porten bruges normalt til at indsætte udstyr og enheder, eksempelvis på bilværksteder, for at diagnosticere bilerne for fejl, men porten tjener også andre funktioner – eksempelvis som her, hvor Telia har fundet på at bruge de mange data fra bilen i Telia Sense-appen.

Så hvad kan du helt præcist med Telia Sense Car? Kort beskrevet har Telia Sense Car tre store features, som gør din bil intelligent og giver den funktioner, som ellers kun er forbeholdt dyrere modeller. De tre funktioner er Wi-Fi i bilen med 4G, Smart Alarm og parkeringshjælp.

Telia Sense Car
Foto: Telia

WiFi i bilen med 4G

Den lille enhed i bilen har sit eget SIM-kort, så din bil hele tiden er koblet på Telias 4G-netværk. Løsningen virker ikke kun i Danmark, men også i alle EU/EØS-landene. Derfor skal du også betale et månedligt dataabonnement bestående af 20 GB data for 99 kroner, så alle i bilen kan være koblet på internettet næsten uanset hvor man befinder sig.

Enheden laver ganske simpelt en WiFi-forbindelse, som alle i bilen kan koble sig op på. Børnene kan dermed streame indhold på bagsædet fra tabletten, og mobilen på passagersædet har altid dækning på hele køreturen.

Telia Sense Car
Foto: Telia

Smart Alarm

At din bil bliver intelligent takket være Telia Sense Car kommer især til udtryk med Smart Alarm-systemet, som er en funktion, der sender dig alarmer og notifikationer, når der sker en række forskellige hændelser. De er som følger:

  • nogen forsøger at bryde ind i bilen, eller hvis bilen startes ulovligt
  • bilens batteriniveau er lavt
  • det er tid til at skifte til sommer- eller vinterdæk
  • det er tid til syn
  • motorfejlslampen er tændt 
  • enheden bliver fjernet fra bilen
Telia Sense Car
Foto: Telia

Parkeringshjælp

Det bliver straks nemmere at parkere med en Telia Sense Car-enhed i din bil. I appen kan du først og fremmest altid se, hvor din bil befinder sig på et ganske simpelt kort. Kender du ikke området hvor du holder så godt, kan du altså nemt finde din bil igen. Det samme er tilfældet, hvis du skal låne bilen ud. Så kan du nemt sende en rutevejledning videre.

Telia Sense Car er dog særlig smart, når du skal parkere. Her er appen nemlig integreret med forskellige partnertjenester, heriblandt EasyPark. I Telias app er det blot at vælge ”Parker med EasyPark”. Normalt kan du i EasyParks app selv afslutte din parkering i appen, men det er ikke engang nødvendigt med Telia Sense Car. Så snart bilen er i bevægelse igen, afsluttes din parkering automatisk, og du betaler dermed kun for præcist de minutter, du holder parkeret.

Telia Sense Car
Foto: Mobilsiden.dk

Se info om din bil og din kørsel

Gennem al den data, som enheden kan hente via OBD-porten, kan du i en af fanerne i appen se en masse info om din bil. Her kan du se information såsom emissionsniveauet, motor og effekt, brandstofforbrug, vægt og inspektionsinfo.

I fanen Øko kan du se, hvordan du kører. Enheden laver en såkaldt Øko-vurdering. Vurderingen laves ud fra hvor meget tomgangskørsel og hvor mange hårde opbremsninger du har i gennemsnit, og ud fra dette tildeles du et antal point for hvor pæn din kørsel er. Hver gang du foretager unødvendig tomgangskørsel og hårde opbremsninger bliver der trukket point fra din score. Jo bedre kørsel, jo bedre score.

Læs også: Telia rykker ind i alle 37 Elgiganten-butikker

I fanen Ture kan du også få et detaljeret indblik i, hvordan dine ture ser ud. Her kan du se ned til hvert enkelt minut hvor din bil har været, hvor langt du har kørt og hvor lang tid turen har taget.

Sidst, men ikke mindst, findes også fanen Køreselsstatistik, hvor du kan se mere statistik om dine ture. Her kan du se hvilke tidspunkter og dage du bruger bilen mest, ligesom du kan se hvor lang tid du samlet har parkeret og kørt. Derudover findes også andre sjove statistikker over din kørsel.

Disse biler virker med Telia Sense Car

Det eneste krav til at du kan bruge Telia Sense Car i din bil er, at den har den såkaldte OBD-port. Den vil typisk være at finde under instrumentbrættet omkring rattet. Med en app, som både findes til iOS og Android, kan du lynhurtigt se, hvor OBD-porten sidder på din bil. Telia oplyser, at kravene til din bil er som følger:

  • Benzindrevne biler og ethanol/benzin flex-fuel-drevne biler fra 2001 og frem
  • Dieselbiler fra 2004 og frem
  • Lette lastbiler op til 3.500 kg (N1) fra 2007 og frem

Enheden har lige nu en intropris på 995 kroner og kan købes på Telias hjemmeside, ligesom den også kan købes hos Alka. Frem til den 1. juli 2017 kan du tilmed få den gratis ved køb af en bilforsikring.