Telias mobilnet er bedst i ny netværkstest

Telias mobilnet er kåret som det bedste i en ny, uafhængig netværkstest foretaget af umlaut i 25 danske byer. TDC NET, Telenor og 3's mobilnet er dog ikke langt efter Telias.

Telias mobilnet er bedst i ny netværkstest

I en ny netværkstest offentliggjort af den uafhængige benchmarking-analysevirksomhed umlaut er det nu Norlys-ejede Telia, der ender som den samlede vinder – dog kun med ganske små marginaler over TDC NET, Telenor og 3.

Se også: TDC lancerer Danmarks første ægte 5G-netværk – opnår 7 Gbit/s

Teleselskabernes netværk måles med dynamiske test

umlaut har udviklet en særlig målemetode, som de facto er blevet international branchestandard for test af mobilnetværk. Hvor andre måler netværkskvaliteten ved statiske målinger, adskiller umlaut sig ved at være dynamisk og imitere den reelle brugeradfærd.

Det sker ved, at testene foretages under bevægelse for at simulere, at mobilkunder flytter sig mellem forskellige netværksantenner, og ved at teste netværksoplevelsen på populære hjemmesider som YouTube, dba.dk og Aula.

Om umlauts 2024-netværkstest

Testen er foretaget med en Samsung Galaxy S23+ udelukkende under kørsel på vejene i perioden 8. januar til 26. januar 2024. Resultaterne er baseret på 13.059 samples for opkald og 105.038 samples for data.

Der er foretaget opkald af 70 sekunders varighed og download af 7 sekunders datastream, download af 10 MB filer, upload af 5 MB filer, webbrowser via Kepler, online gaming, 45 sekunders streaming af en YouTube-video i Full HD og 45 sekunders livestream af en YouTube-video.

I den nye 2024-undersøgelse har umlaut tilbagelagt 6.506 kilometer langs store forbindelsesveje og transportkorridorer og foretaget målinger ad ruter, som umlaut uafhængigt har udvalgt. Teleselskabernes mobilnet er blevet testet i følgende byer:

København, Odense, Aarhus, Aalborg (inkl. Nørresundby), Hørsholm, Hillerød, Holbæk, Køge, Svendborg, Sønderborg, Kolding, Viborg, Vejle, Silkeborg, Hjørring, Helsingør, Roskilde, Næstved, Slagelse, Fredericia, Esbjerg, Holstebro, Horsens, Herning og Randers.

Undersøgelsen er bestilt af Telia.

Telia har det bedste mobilnet i 2024

De samlede resultater viser, at det er Telia, der leverer den bedste netværksoplevelse. Telia scorer 979 ud af 1.000 mulige point, men TDC NET præsterer stort set lige så godt med 676 point. Telenor er heller ikke langt efter med 954 point, mens 3 indtager sidstepladsen med 939 point.

Foto: umlaut

Kigger vi isoleret på mobilnettenes evne til at gennemføre opkald pålideligt, er Telia også den samlede vinder. Her scorer Telia 354 ud af 360 mulige point. Derefter kommer Telenor med 344, TDC NET med 342 og 3 med 316.

Foto: umlaut

Kigger vi kun på datadelen, er det lige mellem Telia og TDC NET. De scorer begge 625 ud af 640 mulige. 3 ligger også utrolig tæt med 623, mens Telenor får 610 point.

Se også: Norlys køber Telia for 6,25 milliarder kroner

TDC NET har den bedste 5G-dækning

Af undersøgelsen fremgår det også, at TDC NET har den bedste 5G-dækning. umlaut har undersøgt dækningen i både byer, mindre byer og på vejene.

Foto: umlaut

Her ses det tydeligt, at TDC’s mobilnet har den bredeste 5G-dækning, mens Telia og Telenors mobilnet har svært ved at holde 5G-forbindelse på farten, når man kører på vejene.

Bedste mobilnet i København, Aalborg, Aarhus og Odense

umlaut har også offentliggjort samlede resultater for de fire mobilnet kun for København, Aalborg, Aarhus og Odense.

Foto: umlaut

I København scorer Telia bedst med 984 ud af 1.000 point, mens Telenor scorer 966, TDC NET 965 og 3 941.

I Aalborg er det igen Telia, der er bedst med 988 point. Derefter kommer TDC NET med 978, Telenor med 962 og 3 med 957 point.

I Aarhus er det også Telia, der er bedst med 983 point. Dernæst kommer TDC (965), 3 (956) og Telenor (949).

Til sidst er der Odense, hvor Telia får 985 point, TDC NET 970 point, Telenor 955 og 3 931 point.

Sidste år blev testen foretaget kun i de fire største byer, og her vandt Telia også.

Se også: Teleselskabernes dækning i dit postnummer