EU vil undersøge Big Tech for ikke at overholde nye EU-regler

EU vil undersøge flere af it-giganterne Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft, Meta og ByteDance, om de overholder EU's forordning om digitale markeder, der netop er trådt i kraft.

EU vil undersøge Big Tech for ikke at overholde nye EU-regler

Alphabet (Google), Apple, Amazon, Microsoft, Meta og ByteDance, der ifølge EU driver i alt 22 gatekeeper-tjenester, har i løbet af det seneste halve år kæmpet for at overholde EU’s forordning om digitale markeder (også kaldet Digital Markets Act eller DMA).

6. marts trådte den officielt i kraft, og det har fået virksomhederne til at foretage helt grundlæggende ændringer i måden, de driver forretning på. Læs mere om, hvordan de forskellige techgiganter har reageret på EU’s nye forordning.

EU’s forordning om digitale markeder er en af de mest omfattende lovændringer, der skal forsøge at tøjle “Big Tech” – de største techgiganter. Forordningen forventes at ændre den globale teknologibranche efter årtier med uhindret vækst.

Læs også: Nye EU-regler gør biler sikrere – men også dyrere

Kan komme i myndighedernes søgelys

Kritik fra rivaler og brugere og kommentarer fra vagthunde såsom BEUC tyder på, at et par af de seks virksomheder kan komme i myndighedernes søgelys på grund af potentiel manglende overholdelse i de kommende måneder.

Hvis nogen af de seks techgiganter ikke overholder forordningen inden tidsfristen, som nu er nået, kan de risikere bøder på op til 10 procent af deres globale omsætning.

Presset for en EU-undersøgelse kommer dog også fra nogle af de seks store virksomheder selv, erfarer Reuters.

Mindst et af dem har fortalt Europa-Kommissionen, at det ikke var fair at skulle følge forordningen, samtidig med en rival tilsidesætter dem, har en person med direkte kendskab til sagen oplyst.

I modsætning til EU’s antitrustundersøgelser, som kan tage mange år at afslutte, har de europæiske tilsynsmyndigheder kun et år til at offentliggøre deres undersøgelser af, om it-giganterne overholder forordningen.

Læs også: iOS 17.4 ruller ud – understøtter nu alternative appbutikker

Apple indfører kontroversielt “kerneteknologigebyr”

Apple er den it-gigant, der har været mest omtalt som følge af de nye EU-regler. De tvinger nemlig it-giganten til at åbne gevaldigt op for det ellers så lukkede iOS-økosystem. For eksempel skal Apple nu tillade softwareudviklere at distribuere deres apps til brugere i EU uden for deres egen App Store.

Det er nu også muligt at bruge andre betalingsløsninger end Apple Pay til kontaktløs betaling – noget som MobilePay vil gøre brug af.

Apple har indført et kontroversielt ”kerneteknologigebyr”, så udviklere af apps skal betale 50 cent for hver årlig appinstallation efter den første million downloads – også selv om udviklere publicerer apps i alternative appbutikker og ikke App Store. Den implementering har allerede fanget EU’s antitrustchef Margrethe Vestagers opmærksomhed.

Netop Margrethe Vestager gav i sidste uge Apple en stor milliardbøde for at forhindre Spotify i at henvise brugere til andre og billigere betalingsmuligheder end Apples egen.

Se, hvad Apple har gjort for at overholde Digital Markets Act.

Læs også: Apple får EU-bøde på 13 mia. kroner i Spotify-sag

Alphabet risikerer EU-undersøgelse

Alphabet har hele otte digitale tjenester, der er underlagt forordningen. Til trods for, at giganten har allokeret flere tusinder af tekniske ingeniører til at sikre, at de overholder forordningen, erfarer Reuters, at Alphabet også risikerer at blive undersøgt af EU.

Alphabet blev tvunget til at ændre sine søgeresultater for booking af rejser og hoteller, som vil gavne tjenester som Booking.com og Expedia, der vil få en mere fremtrædende plads og dermed mere organisk trafik fra Google.

Se, hvad Alphabet har gjort for at overholde Digital Markets Act.

Læs også: Alphabets markedsværdi styrtdykker efter problemer med Gemini

Microsoft, Amazon og ByteDance bliver skånet

Meta risikerer også at blive undersøgt af EU, erfarer Reuters.

Microsoft, Amazon og ByteDance kan forvente at blive udsat for mindre kontrol i starten, da EU’s tilsynsmyndigheder fokuserer deres ressourcer på en eller to sager og sikrer en sag, der kan modstå en juridisk udfordring, lyder det.

Se, hvad de øvrige techgiganter har gjort for at overholde Digital Markets Act.

Læs også: Meta anklages for at bryde EU’s GDPR-regler