Virksomheder vil have medarbejderne væk fra hjemmekontoret

50 procent af de norske virksomheder ønsker deres medarbejdere væk fra hjemmekontoret og tilbage på arbejdspladsen.

Virksomheder vil have medarbejderne væk fra hjemmekontoret

I en stor norsk undersøgelse med næsten 3.000 virksomheder står det klart, at arbejde på hjemmekontoret ikke er noget, virksomhederne ønsker skal ske i samme omfang, som det har været under coronakrisen.

Norske virksomheder ønsker medarbejderne tilbage på kontoret

I Norge skal de ansatte fortsat arbejde hjemmefra til og med den 4. juli, hvis det er muligt. Halvdelen af de virksomheder, der deltog i undersøgelsen udtrykker dog et stærkt ønske om at få deres medarbejdere tilbage på kontoret hurtigst muligt, og meget gerne allerede nu.

Det er noget, man skal lytte til og tage alvorligt, lyder det fra Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til borsen.dagbladet.no.

Hun forklarer, at de seneste 15 måneder arbejde fra hjemmekontoret har udmøntet sig i negativ indflydelse på motivation og energiniveau.

Store udfordringer ved hjemmearbejde – opgaver udsættes eller sættes på pause

Mange medarbejdere ønsker fortsat at kunne arbejde hjemmefra efter coronakrisen er overstået, men forskningen viser, at det er en udfordring, hvis der kun arbejdes hjemmefra, lyder det videre fra Melsom. ”Rigtig mange opgaver kræver direkte samarbejde med kolleger”, slår hun fast.

Virksomhederne forklarer, at hjemmearbejde er skyld i, at opgaver bliver udsat eller sat på pause, og det kan gå ud over indtjeningen. Det er opgaver som udvikling, strategiprocessor, innovationsprocessor og idéudvikling, der særligt kræver, at medarbejderne er fysisk sammen med hinanden og ikke sidder derhjemme foran en skærm på Teams.

Nina Melsom synes, det er svært at forstå, at der åbnes op for flere besøg i hjemmet, man kan gå på restaurant og pub og så videre, mens virksomhedernes medarbejdere samtidig er tvunget til at arbejde hjemmefra.

Se også: 5G bredbånd kan booste hjemmearbejdet

I Danmark anbefales 100 procent fysisk fremmøde på arbejdspladsen den 1. august

I Danmark blev Folketingets partier den 18. maj enige om en gradvis ændring og normalisering af fysisk fremmøde på landets arbejdspladser. Ændringen af reglerne for hjemmearbejde gælder på alle offentlige arbejdspladser, hvor det er muligt at arbejde hjemmefra, og er desuden en anbefaling til private virksomheder.

Fra og med den 21. maj blev det anbefalet, at 20 procent af medarbejderne kunne møde fysisk op på arbejdspladsen. Når alle over 50 år er blevet vaccineret første gang anbefales 50 procent fysisk fremmøde på arbejdspladsen. Det skulle være sket den 6. juni i henhold til vaccineplanerne.

Fra og med den 1. august anbefales 100 procent fysisk fremmøde på arbejdspladsen, og dermed kan de ansatte ikke kræve, at de skal kunne arbejde hjemmefra. I hvert fald ikke så længe, smittetallene er så lave, som det er tilfældet lige nu.

Se også: Få hurtig bredbånd til hjemmekontoret

God og stabil produktivitet trods hjemmearbejde

Dansk Arbejdsgiverforenings adm. direktør Jacob Holbraad håber på, at Danmark kan åbne så meget som muligt og derved samtidig få så mange som muligt tilbage på arbejdet igen.

Ledernes cheføkonom, Niklas Praefke, har dog været ude og sige, at mange danske virksomheder har oplevet god og stabil produktivitet trods medarbejdere, der arbejder hjemmefra.

Se også: Nyheder om hjemmearbejde