Bill Gates: AI kan løfte sundhedsvæsenet og landbruget

Mange frygter, hvad kunstig intelligens kan bringe med sig, men Microsoft-stifter Bill Gates er positivt stemt: AI kan løfte sundhedsvæsenet og landbruget.

Bill Gates: AI kan løfte sundhedsvæsenet og landbruget

Bill Gates har på det seneste brugt en hel del tid på at tænke over kunstig intelligens, og nu har han skrevet sine tanker ned.

Manden bag Microsoft offentliggjorde for nylig et syv sider langt brev med overskriften ”The Age of AI has Begun.” I brevet beskriver han sine tanker om fremtiden for AI.

Han skriver, at udviklingen af AI er “lige så grundlæggende som skabelsen af mikroprocessoren, den personlige computer, internettet og mobiltelefonen.”

Brevet kom samme dag, som Google lancerede sin chatbot, Bard, der sammen med Microsofts Bing konkurrerer om AI-dominansen, og blot en uge efter Open AI, skaberen af ChatGPT, annoncerede GPT-4-versionen af sin AI-model, som mange har ventet på.

Se også: Dansk landbrug skal gøres grønnere med nye teknologier

Mange positive vinkler på AI

Gates har tidligere talt om sin betagelse af fremtiden med AI, og hvordan den kan bruges som en slags tutor inden for uddannelse eller tilbyde lægerådgivning til mennesker i områder, hvor det kan være svært at få en konsultation hos en rigtig læge.

Millardæren anerkender også i brevet, at der er visse bekymringer omkring kunstig intelligence, blandt andet risikoen for, at visse personer vil misbruge det, samt muligheden for, at en superintelligent eller ”stærk” AI kan “etablere sine egne mål” i takt med, at AI-teknologien bliver bedre.

I brevet går Gates lidt mere ind i de problematikker ved at diskutere med sig selv om, hvordan AI kan bruges både som et redskab til at forbedre folks produktivitet, og også kan hjælpe med forbedre globale uligheder inden for arbejde, sundhed og uddannelse.

Se også: Kunstig intelligens forstår diplomati som mennesker

Personlig assistent til medarbejdere

Gates beskriver, hvordan AI kan bruges på arbejdsmarkedet som en ”digital personlig assistent” for at øge medarbejdernes produktivitet, noget han også har talt om tidligere.

Integreret i digitale værktøjer som Microsoft Office kan AI hjælpe med at håndtere og skrive e-mails, skriver Gates i sit brev. Han beskriver, hvordan disse AI-genererede ”personlige agenter”, udstyret med kundskab og data om sin virksomhed og industri, kan fungere som en ressource, de ansatte kan kommunikere med.

Han uddyber, at i takt med, at computerkraft bliver billigere, så vil GPT’s evne til at udtrykke ideer i stigende grad være som at have en ansat til rådighed til at hjælpe dig med forskellige opgaver.

Se også: Billig bredbånd til virksomheder

Bedre sundhedsvæsen

Inden for sundhedssektoren mener Gates, at AI kan frigøre medarbejder fra visse opgaver så som arkivering, papirarbejde og renskrivning af lægernes notater – i stedet kan læger og sygeplejersker fokusere på det vigtigste, nemlig sundhedspleje.

Når det gælder fattige lande, hvor mange aldrig møder en læge, kan AI hjælpe sundhedspersonale med at blive mere produktive, når de tager imod patienter. Det er muligt, at AI også kan hjælpe med behandling af de patienter, der bor langt fra sundhedsfaciliteter.

AI bruges allerede inden for sundhedssektoren til at analyse medicinsk data og designe medicin, skriver Gates, men den næste generation af AI-værktøjer kan hjælpe med at forudse bivirkninger ved medicinering og udregne doseringen.

Se også: Muligheder med kunstig intelligens

Kan hjælpe landbrug i fattige lande

I fattige lande mener Gates, at AI kan hjælpe landbruget med at designe sæd, der er skræddersyet til det lokale klima og udvikle vacciner til kreaturerne.

Det er en udvikling, der kan være vigtig i takt med, at ekstrem vejr og klimaforandringer tager til og lægger mere pres på landbrug i lavindkomstlande.