Goldman Sachs: AI kan erstatte 300 millioner job

10 procent af den globale arbejdsstyrke står til at miste arbejdet, når kunstig intelligens for alvor gør sit indtog, viser ny rapport.

Goldman Sachs: AI kan erstatte 300 millioner job

Fremkomsten af kunstig intelligens kan bringe 300 millioner job i fare, lyder det i en ny rapport fra Goldman Sachs.

Rapporten forudser “betydelige forstyrrelser” på arbejdsmarkedet og konstaterer, at to tredjedele af jobbene i USA og Europa kan blive automatiseret i et vist omfang.

I USA “har de fleste af de erhverv, der er udsatte, en betydelig – men delvis – andel af deres arbejdsbyrde (25-50 procent), der kan erstattes”, hedder det i rapporten.

Se også: Hvad kan man bruge kunstig intelligens til?

AI kan øge global BNP med 7 procent

Selvom AI kan påvirke arbejdsmarkedet, kan den i sidste ende øge det globale BNP med op til 7 procent inden for de næste 10 år, lyder det videre i rapporten.

Generative AI-systemer som ChatGPT kan skabe indhold, der minder meget om menneskelig produktion, og de kan udløse et produktivitetsboom i løbet af det næste årti, hedder det i rapporten.

Og selv om Goldman Sachs-rapporten siger, at 300 millioner job kan blive erstattet af AI, er der historisk set beviser for, at teknologiske fremskridt også skaber nye job, samtidig med at nogle roller bliver overflødige.

I 2022 blev der vurderet at være cirka 3,32 milliarder beskæftigede på verdensplan, så med 300 millioner job i farezonen svarer det til cirka 10 procent af den globale arbejdskapacitet.

Se også: Kunstig intelligens kan gøre landbruget mere effektivt

Nogle typer job bliver meget hårdt påvirket

De job, der er mest berørt af AI, kan blive uforholdsmæssigt hårdt berørt af AI. Job, der kræver fysisk arbejde, er for eksempel sandsynligvis ikke i fare. På den anden side har kontor- og administrative støttejobs den højeste procentdel af opgaver, der kan automatiseres, nemlig 46 procent. Det gør dem mere udsatte for at blive erstattet af AI.

Procentdelen af opgaver, der kan automatiseres, er på 44 procent for juridisk arbejde og 37 procent for arkitekt- og ingeniørarbejde. Sektoren for biovidenskab, fysik og samfundsvidenskab ligger tæt efter med 36 procent, mens forretningsvirksomhed og finansielle operationer har 35 procent opgaver, der kan automatiseres med AI.