Kaos i OpenAI: Topledelsen fyret og ansat i Microsoft

Direktøren i OpenAI, Sam Altman, og den øvrige topledelse er smidt ud af OpenAI - selskabet bag ChatGPT. De får nye chefstillinger i Microsoft - og så måske alligevel ikke.

Kaos i OpenAI: Topledelsen fyret og ansat i Microsoft

Direktøren for firmaet OpenAI, som står bag ChatGPT, Sam Altman, blev i fredags fyret ud af det blå, efter selskabets bestyrelse på fire mand oplyste, at de “ikke længere har tillid til hans evner til at fortsætte med at lede OpenAI.”

Efter en weekends forhandlinger om at få Sam Altman tilbage til OpenAI ved at få bestyrelsen udskiftet annoncerede Microsofts direktør, Satya Nadella, at både Sam Altman og Greg Brockman, som er medstifter af OpenAI, fremover skal lede Microsofts nye forskningsteam i avanceret AI.

“Vi er ekstremt begejstrede for at kunne dele nyheden om, at Sam Altman og Greg Brockman sammen med flere kollegaer kommer til Microsoft for at lede et nyt forskningsteam i avanceret AI. Vi ser frem til at arbejde hurtigt for at give dem de ressourcer, der skal til for at opnå succes,” siger Satya Nadella.

I et indlæg på X bekræftede Sam Altman, at han nu skal arbejde for Microsoft ved at reposte Nadellas indlæg med beskeden ”missionen fortsætter”. Nadella svarede ved at byde på et par hints om den rolle, han ser Sam Altman i hos Microsoft.

Greg Brockman har afsløret, at det nye forskningsteam hos Microsoft også kommer til at bestå af andre vigtige talenter fra OpenAI: Forskningschefen Jakub Pachocki, forskeren Szymon Sidor og beredskabschef Aleksander Madry.

Læs også: EU-regler for AI kan få OpenAI til at forlade Europa

Intense forhandlinger henover weekenden

Sam Altmans ansættelse kom blot timer efter, at forhandlinger med bestyrelsen hos OpenAI brød sammen og ikke gav ham sin stilling som CEO for selskabet tilbage. I stedet er tidligere direktør og medgrundlægger for Twitch, Emmet Shear, udpeget som midlertidig direktør. Han overtager efter Mira Murati, der blev udnævnt til midlertidig direktør efter fyringen af Sam Altman i fredags.

Hen over weekenden forhandlede Sam Altman om at vende tilbage som direktør for OpenAI. Den fire mand store bestyrelse nægtede dog at tage ham tilbage, fortæller flere kilder, der har talt med The Verge. For nylig havde han over for investorer efter sigende pitchet et separat startupselskab, der skulle konstruere egne AI-processorer som konkurrent til Nvidia, erfarer New York Times. Projektet havde kodenavnet ”Tigris”, og flere store venturevirksomheder, inklusive Microsoft, udviste interesse for projektet. Om det har været udslagsgivende for mistilliden til Altman, er endnu uvist.

Sam Altman kan være på vej tilbage til OpenAI

I hvert fald lader der til at være stor uenighed mellem OpenAI’s bestyrelse og menige medarbejdere om, hvorvidt Sam Altman skulle afskediges. Sidstnævnte har heller ikke opgivet at vende tilbage til selskabet. Faktisk er der fortsat stor uvished om, hvordan konstellationen med Microsoft, OpenAI og den tidligere topledelse i OpenAI fremover kommer til at se ud.

Sam Altmans skifte til Microsoft er nemlig ikke endeligt aftalt. Samtidig er bestyrelsesmedlemmet Ilya Sutskever gået fra at ønske hans exit til nu at ønske ham tilbage til OpenAI. Weekendens kaos i OpenAI har altså endnu ikke fået en ende.

Microsoft har stadig en investering i OpenAI til en værdi af mange milliarder dollar – angiveligt omkring 10 milliarder dollar. Microsoft er eksklusiv partner med OpenAI inden for cloudområdet, og Microsofts cloudtjenester driver alle OpenAI’s arbejdsprocesser både for produkter, API-tjenester og forskning.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud