Hvordan kunstig intelligens kan være med til at redde jorden

Man kan frygte kunstig intelligens, men faktisk kan det være afgørende for at vi har både rent vand, luft og jord. Læs her hvordan kunstig intelligens kan give os længere tid på Jorden.

Hvordan kunstig intelligens kan være med til at redde jorden

Skrækscenarier, er hvad man ofte hører om kunstig intelligens. Hvordan samfundet bliver masseovervåget, hvordan vi kan blive genkendt på alle mulige måder, hvordan det kan udbyttes af ondsindede samt hvordan den kunstige intelligens bliver klogere, end vi havde tiltænkt den. Der er mange ting at være bange for i fremtiden, og kunstig intelligens er selvfølgelig en af dem. Men vi skal ikke kun frygte denne udvikling, for teknologien kan også gøre, at vi får længere tid på vores planet.

Selvfølgelig skal vi være påpasselige med udviklingen og brugen af kunstig intelligens – det mener selv Googles administrerende direktør, Sundar Pichai. Men man hører ikke så tit på muligheder med kunstig intelligens og hvordan den reelt kan hjælpe os. Her i artiklen vil vi derfor kigge nærmere på, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe os med at få mere ud af jorden, få renere luft og bibeholde rent vand. Men først en kort introduktion til kunstig intelligens.

Hvad er kunstig intelligens?

Med kunstig intelligens er ideen at få en computer til at løse en specifik opgave. Det kan være en beregning, et strategisk træk, et fysisk stykke arbejde eller noget andet. Ideen er at computeren overtager menneskets arbejde, hvor det er muligt, og hvor det giver mening. Moderne computere har en utrolig beregningskraft, men er langt fra et menneskeligt kognitivt niveau.

Man kan finde kunstig intelligens mange steder; i vores mobiltelefoner, Google Maps, Siri og Google Assistent og mange andre steder. Som regel tænker vi ikke over at den er der og hvad den gør for os. Der er dog ingen tvivl om, at kunstig intelligens i fremtiden vil få en stor betydning. Også i forsøget på at forlænge Jordens levetid for os mennesker.

Læs også: Europas fjerdestørste teleselskab vælger Nokia til 5G

En nøgle til renere vand og jord

Forurening, overbefolkning. landbrug og en lang række andre ting gør, at Jorden er under pres. Kunstig intelligens kan med maskinlæring og robotter, indsamle data og dermed foretage beslutninger, på baggrund af disse, og dermed optimere processor i landbruget. Hvornår giver det bedst mening at plante, vande og høste, hvilket kan være med til at formindske brugen af gødning og pesticider. Brugen af kunstig intelligens vil ikke kun gøre landbruget mere effekt, men  samtidig være en vej mod mere organiske og jordvenlige afgrøder.

Med kunstig intelligens bliver overvågningen af forurening, og identificeringen af årsager til uren luft, langt hurtigere og mere effektiv. Intelligente sensorer kan lynhurtigt spotte uregelmæssigheder og igangsætte en afhjælpning af det enkelte problem. Det er teknik både regeringer, organisationer og husejere kan anvende til forebyggende foranstaltninger.

Kunstig intelligens kan også være med at til beskytte store truede områder, i form af AI-styrede droner, og hjælpe med at være forberdt, og bekæmpe, steppebrænde, orkaner og andre naturkatastrofer.

Intelligente biler er grønnere

Selvkørende biler vil være et stort skridt på vejen mod en reduktion af drivhusgasemissioner. Kunstig intelligens hjælper ikke kun med at navigere biler og gøre hver tur så effektiv som muligt, for et netværk af kloge biler vil også give færre biler, lastbiler og busser på vejene, og dermed færre bilkøer. Trafiklys, der er udstyret med kunstig intelligens, kan tilpasse sig trafikken, og på den måde reducere rejsetid og tomgang.

Læs også: Elgigantens ejere flytter norske ansatte til Danmark

Intelligente affaldshåndteringssystemer og husholdningsmålere

Desværre er mennesker skyld i forurening af verdenens have. Plast og meget andet bliver dumpet i havene, men også her kan kunstig intelligens hjælpe. Ved hjælp af monitorering og maskinlæring kan foreskere hjælpes til at forstå menneskelige handlinger, og efterfølgende skiftende forhold, der skader havene, såsom ulovligt fiskeri.

Med tiden løber planeten tør for vand og meget af det er allerede forurenet, og her kan den kunstige intelligens, sammen med smarte husholdningsmålere og større infrastruktur, lære os meget. Med smarte vand- og affaldshåndteringssystemer kan man lettere monitorere vandkvaliteten, styre brugen og forudsige vedligeholdelsesbehov. Der er masser af potentiale i kunstig intelligens, der med tiden kan hjælpe på vej til systemer, der kan optimere genbruget af lokale ressourcer.

Lige nu kan kunstig intelligens gøre vores billeder taget med mobilen endnu bedre, men der er altså kæmpe potentiale i teknologien. Ovenstående er blot et lille udpluk af de positive ting, som kunstig intelligens kan bruges til.

Læs også: Venstre går nu ind for brug af ansigtsgenkendelse