Microsoft: AI-assistenten Copilot bliver lige så vigtig som PC’en

Microsoft-CEO, Satya Nadella, har enorme forventninger til deres nye AI-assistent Copilot - se hvad den kan og den pris.

Microsoft: AI-assistenten Copilot bliver lige så vigtig som PC’en

Microsoft Copilot blev lanceret til alment brug i sidste uge ved selskabets Surface-event  De mener, den kommer til at omforme den måde, vi interagerer med teknologi.

Der er sikkert mange, der venter på den nye Surface Laptop Go 3 eller Surface Laptop Studio 2, men de to nye produkter var absolut ikke det mest interessante, Microsoft fortalte om ved eventet.

Se også: Hvad er kunstig intelligens?

Copilot har ChatGPT indbygget

Kort fortalt er Copilot som at have ChatGPT indbygget i alle sine Microsoft-apps som Windows, Edge, Excel og PowerPoint. Det er faktisk bogstaveligt talt præcis som ChatGPT, eller mere specifikt har den OpenAI indbygget, men i stedet for kun at bruge de store sprogmodeller, der er trænet med, er den kontekst-bevidste og kan interagere med dit data og den software, du har på din computer.

Der er naturligvis mere ved det hele, men du får en idé om, hvad det handler om.

Det betyder, at Copilot kan sammenfatte en e-mail i Outlook, give et udkast til et svar baseret på notater fra et møde i Word, analysere et regneark i Excel og sætte en PowerPoint-præsentation sammen baseret på et marketingsforslag. Eller man kan slå Copilot til i Windows og helt enkelt skrive ”turn on dark mode” eller ”start a focus timer”, og så gør Copilot det.

Vil ændre måden vi arbejder på

Ifølge Nadella er Copilot “essentially a new category of computing.” Den er ikke blot ny, Nadella mener også, at den kommer til at ændre på, hvordan vi arbejder og kommunikerer med computere. Måske har han ret.

“Dette er lige så vigtigt, som pc’en var i 80’erne, internettet i 90’erne, mobilen i 2000’erne og skyen i 2010’erne,” siger Nadella. “Ligesom du starter et operativsystem op for at få adgang til applikationer eller bruger en browser til at navigere på hjemmesider, vil du inddrage en Copilot til at udføre alle disse aktiviteter og mere til.”

Demonstrationerne er imponerende, men det er de fleste demonstrationer af AI, man har set de seneste mange måneder. Og alle tech-selskaber har en AI-demo, så det er en hel del. Forskellen er det, der sker, når man bruger den hver dag.

Det siger meget, at Microsoft mener, at Copilot og generativ AI kan få lige så stor betydning som PC’en, Internettet, mobilen og skyen. Det er heller ikke overraskende, at selskabet gør så meget for igen at komme helt til tops ved at vinde netop dette kapløb.

Se også: ChatGPT til virksomheder

Copilot kan ændre meget for mange

For mange mennesker, især ejere af små virksomheder, er der store fordele. At have et værktøj, der kan sammenfatte information, hjælpe en i gang med et udkast eller koordinere og give overblik over komplicerede projekter er en stor fordel.

Det er ikke sikkert, at Copilot kommer til at erstatte medarbejdere, men den kan nok gøre personalegruppen meget mere produktiv.

Se også: Telefoni til erhverv

Pris på Copilot

Det store spørgsmål er, om de personer, der kan få noget ud af Copilot, er så interesserede, at de er villige til at betale Microsofts pris. På nuværende tidspunkt kræver det en erhvervslicens at bruge Copilot i Microsoft 365, og den koster 30 dollars per bruger udover grundabonnementet til 42 kroner om måneden.

For de penge får man databeskyttelse, så privat data ikke ender ude i sprogmodellerne igen. Man får også Bing Chat Enterprise i Copilot til Windows 11.