Nobelvinder: Kunstig intelligens kommer til at knuse mennesket

Kunstig intelligens udvikler sig eksponentielt og det kan menneske ikke forstå og håndtere, advarer nobelprisvinder.

Nobelvinder: Kunstig intelligens kommer til at knuse mennesket

De fleste er nok med på, at kunstig intelligens snart kan klare arbejdsopgaver bedre end mennesker på en masse områder og tilmed endda helt udkonkurrere os. I hvilken grad, det bliver, og hvornår, det er der derimod uenighed om.

AI vil udkonkurrere mennesket

I et nyt interview med The Guardian, udtaler nobelprisvinder, Daniel Kahneman, sig temmelig dramatisk om sagen: I kampen mellem AI og menneskerne bliver én part blæst af banen, og det er menneskerne, der kommer til at få tæsk.

Det er indlysende, at AI vil vinde over menneskelig intelligens. Det bliver ikke engang tæt,” sagde Kahneman i interviewet. “Hvordan folk vil tilpasse sig dette, bliver et fascinerende problem”.

Nu kan man spørge sig selv, hvorfor man skal lytte til Kahneman. Hans bog ”Thinking, Fast and Slow” fra 2011, der har solgt i over to millioner eksemplarer, er en af de mest indflydelsesrige litterære værker inden for området for adfærdsmæssig økonomi og handler om hvordan og hvorfor mennesker tænker, som de gør (”fast” i titlen refererer til at være intuitiv, mens ”slow” refererer til at være rationel), samt hvad der forbereder os, eller ikke forbereder os, på at træffe beslutninger om vores fremtid.

Men fremfor alt vandt han i 2002 Nobelpris for banebrydende fremskridt inden for ”prospektsteori”. Den forklarer, hvordan folk rationaliserer forskellen mellem genvinster og tab og hvordan deres tærskel overfor risikoaversion og risikovillighed fungerer.

Se også: Telefoner med smarte brugerflader

Mennesket kan ikke forstå det der udvikler sig eksponentielt

Kahneman behandler også spørgsmålet om, hvorfor vi er så uforberedte på en kommende overtagelse af AI? Med tanke på, hvordan pandemien overtog en uforberedt verden, henviser Kahneman til virussets eksponentielle vækst og taler om, hvordan menneskets sind er dårligt udrustet til at klare den basale matematik, der forklarer, hvordan for eksempel en sådan virus kan komme helt ud af kontrol.

I interviewet forklarer Kahneman, at mennesket har erfaring med en mere eller mindre lineær verden. Eksponentielle fænomener er svære for os at forstå og håndtere.

Han henviser for eksempel til, hvordan ikke kunne forstå, hvor virus som COVID-19 kunne sprede sig med eksponentiel hastighed. “Vi er ikke gearet til det”, slår han fast.

Som afrunding på diskussionen om AI, kommenterer Kahneman emnet menneskets sind: “Der sker et voldsot skred. Teknologien udvikler sig meget hurtig, sandsynligvis eksponentielt. Men mennesket er lineært. Når lineære mennesker står over for eksponentiel forandring, er det ikke let at tilpasse sig”.

Se også: Mennesket er magtesløse over for kunstig super intelligens

Menneskelige ledere kan miste deres job når AI bliver bedre til at lede

Et område, hvor Kahneman mener, mennesket bliver overflødigt, er sundhedssektoren, især når det gælder diagnostisering, og han retter også en skarp kommentar til alle bestyrelseslokaler i verden.

“Der er ret skræmmende scenarier, når vi taler ledelse. Når det på et tidspunkt står klart, at AI er langt bedre udrustet til at tage beslutninger, hvad vil der så ske med menneskelig lederskab?”.

Hidtil har man talt om, at robotter og AI vil overtage manuelt arbejde og at der bare ikke er noget at gøre ved det. Måske der rent faktisk kan blive gjort noget ved sagen, hvis folk i højere stillinger begynder at bliver urolige for at miste sit arbejde.

Se også: Nyheder om kunstig intelligens

Emnets videre forløb

Næste kronologiske artikel om sagen finder du her. Daniel Søgaard Hald fortsatte historien. d. 15/4/2021 fulgte vi historien op med en historie med fokus på Rygte: Apple har fundet en partner til Apple Car – Følg den videre udvikling her. Redaktionen fastholder fokus. De sidste nyheder ser du her.