Risikabelt træk: Microsoft fyrer team for etisk brug af AI

Microsoft siges at have fyret hele det team, der var ansvarlig for etisk AI for hurtigere at kunne lancere nye AI-produkter - det er yderst risikabelt, vurderer ekspert.

Risikabelt træk: Microsoft fyrer team for etisk brug af AI

Microsoft siges at have fyret hele det team, der var ansvarlige for etisk AI som en del af en fyringsrunde for nylig.

Det er et træk, der kommer på et tidspunkt, hvor selskabet arbejder hårdt på at gøre teknologien mainstream ved at integrere ChatGPT i søgemaskinen Bing, men fyringsrunden kan give bagslag, vurderer ekspert.

Se også: ChatGPT kan misbruges af cyberkriminelle

Fyrer ansatte der skal sikre, at AI opfører sig ordentligt

Nyhedsmediet Platformer fortæller, at Microsoft fyrede det team, der arbejdede med etik og samfund koblet til AI. Teamet var en del af AI-organisationen, og nu står selskabet uden en gruppe ansatte, der specifikt skulle sikre overvågning af de standarder, der gælder for produkterne.

Totalt bestod teamet af omkring 30 ansatte i 2020, men blev i oktober 2022 skåret ned til syv personer efter en omorganisering – og nu er det altså helt slut.

Microsoft har imidlertid stadig en aktive Office of Responsible AI, der skal udvikle regler og principper som rammer for selskabets tiltag.

Se også: Hvorfor er ChatGPT-4 så stor en fremgang?

Nye produkter skal komme hurtigere

I en udtalelse til Platformer slog Microsoft fast, at de er fast besluttede at udvikle AI-produkter og oplevelser med sikkerhed i fokus.

En tidligere ansat har over for Platformer fortalt, at VP for AI, John Montgomery, tidligere har instrueret AI-afdelingen i at udvikle produkterne hurtigere for hurtigere også at kunne få produkterne ud til kunderne.

Det førte dog til, at selskabets blev ”mindre interesseret” i at tage sig tid til at udvikle “mere socialt ansvarlige produkter”, mener kilden.

Yderst risikabelt træk af Microsoft

Journalist og cybersikkerhedsekspert på 24Tech.dk, Lasse Olsen, forklarer, at der er utroligt meget på spil for Microsoft for tiden, når det gælder AI.

“It-giganten har øjnet en unik mulighed for at byde Google op til dans, når det gælder brug af kunstig intelligens i sin søgemaskine. Microsoft er for en sjælden gangs skyld kommet Google i forkøbet med sin hurtige lancering af Bing Chat, og det lader til, at Microsofts AI-team for etik har været en stopklods for den hurtige udrulning af AI i Microsofts forskellige softwareprodukter.”

Lasse Olsen vurderer, at fyringen af teamet er yderst risikabel og kan give bagslag, hvis det betyder, at Microsofts AI-løsninger fremadrettet ikke gennemgår samme grundige etiske undersøgelse som tidligere og derfor ender med at opføre sig uhensigtsmæssigt.

“Viser Microsoft sig alligevel at have styr på AI-løsningernes betydning for samfundet trods nedlægningen af teamet, kan den hastige implementering af AI-løsninger fra OpenAI såsom Bing Chat og DALL-E sikre Microsoft vigtige markedsandele.”

Se også: Hvilke muligheder er der med kunstig intelligens?

Microsoft investerer 10 milliarder i OpenAI

Teamet for AI-etik og samfund var en del af de 10.000 ansatte, der blev fyret af Microsoft tidligere på året som en konsekvens af den globale økonomiske afmatning.

Nyheden om fyringerne af etik og samfund-afdelingen kommer to måneder efter, at Microsoft valgte at investere 10 milliarder dollars i OpenAI, der ligger bag den populære AI-tjeneste ChatGPT.

ChatGPT bygger på GPT-platformen, der er kommet til version 4, ChatGPT-4.