HiSilicon Kirin 960: Ny superprocessor fra Huawei

Huawei lancerer den nye processor HiSilicon Kirin 960, der skal tage kampen op med Apples A10-processor i iPhone 7 og Qualcomms seneste Snapdragon 821.

HiSilicon Kirin 960: Ny superprocessor fra Huawei

Huaweis datterselskab HiSilicon præsenterer nu den nye topprocessor, der går under navnet Kirin 960.

Læs også: Huawei inviterer til ny topmobil-event 

Med den nye processor får Huaweis kommende topmodeller et ordentligt boost i ydeevne og funktionalitet – og det er på trods af, at de to eksisterende Kirin 950- og 955-processorer i forvejen er ganske konkurrencedygtige. Processoren matcher nemlig ikke kun konkurrenterne på mange punkter, men overgår dem også.

Foto: Anandtech.com

Op til 18 % bedre CPU-ydeevne

Med Kirin 960 benytter Huawei i høj grad samme opskrift som 950 og 955. Det betyder, at den stadig består af 8 processorkerner. Opsætningen består nu af 4 af de såkaldte Cortex A73-kerner, der er en mindre opgradering i forhold til de i forvejen ganske kraftige Cortex A72-kerner, der sidder i de tidligere processorer. Hastigheden på disse er nu skruet op fra 2,3 GHz til 2,4 GHz.

Opsætningen med de sidste fire knap så kraftige Cortex A53-kerner er uændret, og de drøner derfor fortsat afsted med 1,8 GHz. Med den nye opsætning hævder Huawei, at Kirin 960 præsterer 10 % bedre end Kirin 950, når det gælder hver enkelt kernes ydelse i hastighedstesten Geekbench.

Læs også: Qualcomm lancerer Snapdragon 821: 10 % hurtigere end 820

Når processorens alle 8 kerner arbejder sammen, ses der en forbedring på hele 18 %. I samlet råstyrke ses det fra Huaweis præsentation, at den nye Kirin 960 overgår ikke kun forgængeren Kirin 950, men såmænd også Apples A10-processor i iPhone 7, Samsungs Exynos 8890 i bl.a. Galaxy S7 og Qualcomms helt nye Snapdragon 821-processor, som bl.a. Googles Pixel-telefoner er udstyret med.

Foto: Anandtech.com

Lynhurtig RAM af LP-DDR4-typen

De små mobilprocessorer, eller såkaldte SoCs, er dog meget mere end bare regnekraft. Det er også her hukommelsen eller RAM er placeret, og her er der også fremgang at spore.

Kirin 960 er nu opgraderet til den nyere LP-DDR4-type af RAM, som er omtrent dobbelt så hurtig som den mere udbredte LP-DDR3-type. Samtidig drøner den nye type RAM også af sted med en lidt højere hastighed, så indlæsning af især spil bør ske lynhurtigt.

Foto: Anandtech.com

Ny grafikchip matcher næsten Apples A10-processor

Et andet område, hvor mobilprocessorer skal præstere, er i grafikydelsen. Her er Kirin 960 nu udstyret med den såkaldte ARM Mali-G71MP8-grafikchip, som kører med en hastighed på 900 MHz.

Læs også: Slut med Intels Atom-processorer til smartphones og tablets

Det betyder, at Huaweis processor ifølge hastighedstest-appen GFXBench placerer sig som den anden bedste processor inden for grafikydelse godt placeret mellem Snapdragon 821 og Apple A10. Netop grafikydelsen har været det svage punkt i Huaweis topmodeller såsom Huawei P8 og P9 – men det bør være fortid med den nye Kirin 960.

Foto: Anandtech.com

UFS 2.1-lagerplads overgår alle konkurrenterne

Også når det gælder lagerpladsen er der sket en flot opgradering, som nu er af den lynhurtige teknologi UFS 2.1 frem for den tidligere eMMC 5.0.

Med appen Androbench er hastigheden for lagerpladsen testet i den nye Kirin 960-processor, og her topper den suverænt – selv Apples A10-processor må se sig slået. Det betyder, at telefoner med Kirin 960-processoren kan læse filer med en hastighed på hele 800 MB/s.

Op til 600 Mbit/s i download med lynhurtig LTE

Til sidst ankommer Kirin 960 med et forbedret modem, hvor der er kommet understøttelse helt op til LTE kategori 12/13, hvor Kirin 950 kun understøttede op til kategori 6. LTE kategori 12/13 går også under navnet 4.5G og kan klare op til 600 Mbit/s i download og 150 Mbit/s i upload.

Endnu anden interessant detalje er, at Kirin 960 har integreret CDMA-modem indbygget, så telefoner med processoren kan sælges og bruges hos de teleselskaber i USA og Kina, der benytter den teknologi i stedet for GSM-standarden. Dermed vil Huawei med al sandsynlig begynde at satse mere på det amerikanske marked, nu hvor der kun er brug for én model, der virker i hele verden.

Læs også: Vild 5G på vej – her er den nye teknologi fra Qualcomm

Der er altså lagt op til nogle ganske imponerende topmodeller, når de kommer anstigende med Huaweis nye Kirin 960-processor. Den første smartphone med processoren bliver formentlig Huaweis egen Mate 9-topmodel, der ventes at blive afsløret i starten af november måned.

Seneste tilføjelse i sagen

Siden redaktionen kørte dette opslag er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 14/10/2016 postede redaktionen en ny vinkel med artiklen; Fotos af Huawei Mate 9 lækket: får et buet display – Den videre historie kan du læse her. Tjek også seneste nyt om emnet her..