Mobilsnak under graviditeten skader barnet

Er du gravid, så skal du måske tænke over dit mobilbrug. Ny undersøgelse viser, at mobilstrålingen kan være skadelig for små børn.

Mobilsnak under graviditeten skader barnet

University of California har analyseret den danske fødselskohorte på over 28.000 danske børn, da WHO har meldt ud, at elektromagnetisk stråling fra eksempelvis mobiltelefoner kan føre mange alvorlige sygdomme med sig.

Disse rammer særligt børn/fostre, da hjerneskallen er tyndere. Derfor har WHO understreget, at der var behov for forskning på dette område. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Forskerne benyttede en standardanalyse, der hedder ”The Strengths and Difficulties Questionnaire”.

Hvis mødrene havde brugt mobiltelefon under graviditeten, samt mens børnene var små, så fandt man en lang række adfærdsvanskeligheder hos deres børn – af følgende fire typer; emotionelle, opførselsrelaterede, hyperaktive og relateret til social adfærd (eks. problemer med venner/kammerater).

Undersøgelsen har taget højde for de faktorer, som også kunne have indflydelse på resultaterne såsom rygning, manglende opmærksomhed, længde af amning, moderen og faderens fortid, forældrenes evner, om barnet var født for tidligt eller sent, moderens stressniveau under graviditeten og om forældrene selv havde adfærdsproblemer da de var børn.

Men selv efter disse faktorer kom forskerne frem til, at der er en klar og utvetydig sammenhæng mellem barnets adfærdsvanskeligheder og moderens mobilbrug under graviditeten, samt mens barnet var små.

Undersøgelsen viste, at disse børn havde 40 procent mere af de nævnte adfærdsvanskeligheder, og tallet steg til 50 procent, hvis børnene også selv brugte mobiltelefonen.

Mange studier viser også, at strålingen ud over ADHD kan medføre alt fra hovedpine, hukommelsesbesvær, indlæringsvanskeligheder, uregelmæssig hjerterytme og søvnforstyrrelser. Der er netop offentliggjort et forskningsprojekt, hvor man i over to år har fulgt mere end 2.000 børn og fundet ud af, at brug af mobiltelefoni fører til øget risiko for ADHD.

Danmark har endnu ikke en lovgivning, som har til formål at beskytte børn mod elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner – mange andre lande er længere fremme i den udvikling.

I Belgien vil man eksempelvis forbyde salg af mobiltelefoner til børn under syv år – og mobiltelefoner må ikke optræde i spil til denne aldersgruppe. Ligesom der heller ikke må føres annoncekampagner til børn under 14 år.

Fyens Stiftstidende har haft lægerne Charlotte Bech og John Jalving, samt Ellen W. Ohlsen, som er med i foreningen af el-overfølsomme til at videregive resultaterne fra undersøgelsen.