Apple anker ikke dansk sag om genproducerede iPhones

Apple vælger ikke at anke den principielle afgørelse, der faldt for to uger siden i sagen om udlevering af genproducerede iPhones ved reklamationer.

Apple anker ikke dansk sag om genproducerede iPhones

Mellem Apple og den danske forbruger David Lysgaard har der udspillet sig en større sag i retten i Glostrup, der er af principiel karakter. Rettens tre dommere fandt, at Apple ifølge købeloven ikke må udlevere genproducerede (såkaldt ’refurbished’) iPhones med genbrugte dele i stedet for en fabriksny udgave ved reklamationssager.

Har du derfor en iPhone, som du reklamerer over, har du med andre ord ret til en spritny iPhone frem for en iPhone, der er genproduceret af delvist nye og genbrugte dele. Apple mente nemlig, at en genproduceret iPhone kunne betragtes som ny, men det var dommerne ikke enige i.

Læs også: Apple erkender: der er defekte iPhones derude

Da dommen faldt den 9. december var forventningen, at Apple ville anke sagen til landsretten, og der var således ikke grund til at juble for meget endnu – men det har vist sig ikke at være tilfældet alligevel. David Lysgaards advokat blev nemlig meddelt af Apple i går, at sagen ikke bliver anket.

”Jeg er næsten mere glad, end da jeg vandt i byretten. Apple har nu bedt min advokat om en opgørelse over det beløb, som jeg skal have,” sagde han i går til Ekstra Bladet.

Dermed er sejren endegyldigt i hus for den danske forbruger, der tilbage i 2013 fik medhold af Forbrugerklagenævnet i sin forventning om at få udleveret en fabriksny iPhone efter at have reklameret over sin iPhone 4, der gik i stykker i 2012.

Læs også: Apple sælger nyistandsatte iPhone med rabat

Apple blev derfor pålagt at skulle betale 4.399 kroner tilbage til David Lysgaard, men nægtede dette. I stedet blev han i 2014 stævnet af Apple, og det er denne tvist, der først nu er blevet afsluttet en gang for alle, efter Apple har opgivet at kæmpe videre.

Sagen har ikke kun betydning for Apples fremtidige praksis i Danmark. Den principielle karakter betyder, at den også kan have betydning for, hvordan andre producenter tolker købeloven og håndterer reklamationssager. Hvis praksis på området ikke ændres i Danmark, kan sagen meget vel også skabe præcedens for eventuelt kommende retssager i lignende situationer som David Lysgaard.

Et resumé af dommen fra retten i Glostrup kan læses her.