HTC One A9 – Første kig på iPhone-udfordreren

Det nyeste flagskib fra HTC vækker associationer til iPhone 6, men rummer andre nævneværdige kvaliteter. Mobilsiden.dk ser nærmere på det nye metalflagskib.

HTC One A9 – Første kig på iPhone-udfordreren

HTC trænger til et hit. Efter en tvivlsom succes med flagskibet One M9 sadler den taiwanesiske mobilproducent om ved at læne sig tæt op af markedets mest populære mobiltelefon.

Kigger du flygtigt på One A9, kan man let komme til at afskrive telefonen som en iPhone-klon, men det er nu en forhastet konklusion. HTC’s nye etter rummer en historie og kvaliteter, som løfter den over billige kopiprodukter.

Se også: HTC One M9: Stadig dejlig, men magien savnes [TEST]

HTC pionerede nemlig i sin tid mobiler med aluminiumsydre – længe inden Apple beklædte deres iPhones i deres karakteristiske børstede metal. Da Apple i sin tid lancerede iPhone 6, føg beskyldninger om HTC-plagiat.

I den omgang giver HTC igen af samme mønt ved at introducere designelementer fra Apples populære smartphones i One A9 og ved at krydre resultatet med deres vanlige fokus på lyd, kvalitetskonstruktion og deres særlige Sense-version af Android.

Specifikationer HTC One A9

  • Mål: 145,75 x 70,8 x 7,26 mm, 143 gram
  • Skærm: 5 tommer Full HD AMOLED, 441 PPI
  • Ydelse: Snapdragon 617 1,5 GHz octa-core, Adreno 405 grafik, 2GB RAM
  • Lagerplads: 16 GB + micro-SD
  • Kamera: 13 megapixel + 4 megapixel
  • Software: Android 6.0 Marshmallow + Sense-tilpasning
  • Farver: Carbon Gray (og senere Deep Garnet Red)
  • Øvrigt: fingeraftrykslæser, 24-bit lyd
  • Pris: Vejledende 4.990,- kroner
HTC One A9

Nu ligger de så der, side om side, HTC One A9 og Apples iPhone 6. Og ligheder er der mange af.

Begge deler et eksklusivt metalkabinet, en såkaldt 2.5D-skærm, der nænsomt buer ned i et afrundet metalhus og en fingeraftrykslæser, der agerer home-knap syd for displayet. Profilen på One A9 er på 7 mm og et mulehår fra iPhone 6’s 6,9 mm tynde ditto.

’Find fem fejl’-spillet fortsætter på bagsiden, hvor kameraoptikken rager ud og ligeledes er beskyttet at safirglas og en blankpoleret alu-kant.

Men så snart der holdes om telefonen, stopper lighederne. HTC One A9 føles lettere, måske endda lidt hul i forhold til iPhonen. Forklaringen skal nok findes i et større fodaftryk hos One A9, der med sin 5 tommer store skærm er stykke større end i æblemobilen.

Og så er der skærmen. Ved at benytte sig af AMOLED-teknologi fremstår One A9 både mere kontrastfyldt og farverig end iPhonen. Her er fuld skrue på farvepaletten, men bliver det for meget af det gode, kan den tones ned til et mere naturligt look i indstillingerne.

HTC One A9

En lydspecialist

HTC og vellyd er en lang kærlighedshistorie. Den illustreres bedst ved deres satsning på en god lydoplevelse med deres BoomSound højtalere i et felt domineret af skrattende smartphones .

I One A9 er de velspillende frontvendte stereohøjtalere dog ikke at finde, men afløses i stedet af en enkel af slagsen, som denne gang peger nedad. En konsekvens af HTC’s nye designlinje.

Opmærksomheden er denne gang vendt mod outputtet fra jack-stikket, som ligesom i One M9 leverer et tårnhøjt lydtryk, men som samtidig forbedrer dine musikfiler. Det sker ved hjælp af skræddersyede algoritmer der opskalerer lyden til 24-bits kvalitetslyd.

Læs også: HTC lancerer endnu en topmodel – men kun i Kina

HTC One A9

Mellemklasse-mekanik

Hvor Apple satser på få, men yderst kraftige kerner, i deres processorer, er tilgangen diametralt modsat i HTC’s nye ener.

Her finder du en octa-core processor fra Qualcomm. Den hører til producenten mellemklasse-serie for 2016 med mange, men små, cylindre til at drive Android 6.0 frem.

Læs også: HTC One A9 rygtes nu med mere beskedne specifikationer

Den ledsages af 2GB RAM og en beskeden lagerplads på 16GB. Heldigvis kan sidstnævnte udvides via et micro-SD kort og sammen med Googles nye Android-version kan både det interne og eksterne lager sluttes sammen til en størrelse.

Det er altså ikke mekanik der skal hamle op med markedets allerhurtigste telefoner, men det er måske godt det samme, for batteriet på 2.150 mAh er væsentligt mindre end det som storebror M9 er ekviperet med.

Heldigvis understøttes Quickcharge 2.0, mens den hurtigere 3.0-standard kun er en softwareopdatering fra at være aktiveret.

HTC One A9

Et godt HTC-kamera?

HTC har haft skiftende held med deres mobilkameraer, men i denne generation synes selskabet at have ramt en god balance mellem højtopløste sensorer, hastighed og brugervenlighed.

Læs også: Kamera i HTC One M9 dårligere end 3 år gammel iPhone 4S

Her bydes på 13 megapixels, en kompetent optisk stabilisering, samt en lysstærk f/2,0 optik der ledsages af en to-tonet LED-flash. Mit møde med One A9 var kort, men indtrykket er positivt og det vækker optimisme tanker om at HTC omsider har fundet nøglen til et godt kamera.

Er humøret til selfies, vil du genfinde One M9’s gode Ultrapixel-kamera, hvis 4 megapixels især brillerer når lyset er svagt.

Se også: HTC One M8s – Metalmobil med nye kræfter [TEST]

HTC One A9

Overhaler Google på Android

Hos HTC har man længe været stolt af Sense, deres særlige tilpasning af Android. Med One A9, kan HTC samtidig være stolte af at være først i Danmark med Google nyeste version af styresystemet: 6.0 Marshmallow.

Dermed får du tidlig adgang til funktionen ’Now on Tap’, en praktisk form for Google-søgning inde i selve en app, hvor du ved et langt tryk på home-knappen får relevante søgninger på eksempelvis en hjemmeside du besøger eller en besked du lige har modtaget.

Se også: Disse HTC-modeller får Android 6.0 Marshmallow

Dertil kommer Doze-funktionen, som er en intelligent strømsparefunktion der potentielt kan fordoble standby-tiden og en langt mere finkornet kontrol over hvad dine apps må og ikke må få adgang til på din mobil.

Ovenpå 6.0-softwaren kommer HTC Sense, som nu dropper nummereringen og tilbyder mange af de funktioner som One M9 bød på, herunder en intelligent tema-vælger til at skræddersy mobilens look.

HTC One A9

Et interessant alternativ

Mit møde med One A9 var kort, men interessant. HTC har utvivlsomt haft iPhone-brugerne i tankerne da denne mobil blev til, men her er trods alt nok med indre kvaliteter, til at HTC ville kunne fastholde disses interesse.

Prisen på 4.990,- stiller One A9 direkte op mod sidste års iPhone 6. Mit håb er derfor, at det taiwanesiske har været omhyggelige med at fintune både mekanikken, kameraet og batteriet så det kan måle sig med sidste år topmobil fra Apple.

Ellers risikerer One A9 at møde en grum skæbne som dyr iPhone-klon.

HTC OneA9 vil få dansk debut i den mørkegrå variant den 30. oktober.

Læs også: HTC: Ny smartphone bliver et godt alternativ til iPhone