Samsung ved ikke, hvorfor Galaxy Note 7 bryder i brand

De mange episoder ad to omgange med Note 7-telefoner, der pludselig selvantænder og flere gange har påført alvorlige skader, er en gåde for Samsung.

Samsung ved ikke, hvorfor Galaxy Note 7 bryder i brand

Efter knap to måneder med kæmpemæssige problemer med Samsungs seneste topmodel, Galaxy Note 7, så den sydkoreanske producent i tirsdags ingen anden udvej end at sløjfe den nye smartphone fuldstændigt oven på en tilbagekaldelse og hele to salgs- og produktionsstop.

Oprindeligt lød meldingen fra Samsung, at de første mange eksplosive telefoner skyldtes en kortslutning, fordi cellerne i batterierne kom i kontakt med hinanden, da de viste sig at være en tand for store til telefonerne. Ifølge avisen New York Times viser det sig at være en forhastet konklusion, som Samsungs ingeniører måtte drage under en særdeles stram tidsplan.

Læs også: Samsung Galaxy Note 7 er død 

En anonym kilde, som har kendskab til Samsungs testforløb af Note 7-telefonen, kan nemlig afsløre, at Samsungs ingeniører dybest set ingen anelse har om, hvad der ligger til grund for de mange problemer, der har plaget Samsung og i særdeles forbrugerne siden lanceringen af telefonen.

Hundredvis af ingeniører har angiveligt arbejdet på højtryk for at finde frem til årsagen, men lige lidt har det hjulpet. Samsung har nemlig ikke kunne genskabe fejlen én eneste gang, og inden ingeniørerne fik nok tid til at undersøge problemet med de 2,5 mio. fejlramte telefoner til bunds, kastede ledelsen håndklædet i ringen.

Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7 har væsentligt snævrede end tidligere mobiler. Foto: Ifeng.com

Det efterlader naturligvis en masse spørgsmål om, hvad årsagen så er. Rundt omkring på internettet florerer der allerede flere teorier. En af teorierne er i forlængelse af Samsungs egen – nemlig at batterierne kortslutter, men helt præcis hvad i telefonerne der fremprovokerer fejlen, er Samsung ikke kommet nærmere ind på.

Teorien lyder, at batteriet i Note 7 bliver presset hårdt op ad siden som følge af, at Samsung ændrede designet en smule i forhold til Galaxy S7.

Læs også: Samsung: Vi stopper al salg af Galaxy Note 7

I Galaxy Note 7 er de kurvede sider væsentlig mere indsnævrere i forhold til tidligere kurvede Samsung-telefoner – kurverne er nu symmetriske set fra siden. På grund af den indbyggede S-Pen er batteriet presset fuldstændigt op langs telefonens ene side, og kombineret med det 1,3 gange stærkere serie 7000-aluminium i forhold til det i Galaxy S7 danner det muligvis grundlaget for et batteri, der bare venter på at kortslutte som følge af den trængte plads, lyder teorien.

Samsung Galaxy Note 7
Her ses isolationspladerne i batterierne blive beskadigede – angiveligt fra presset langs kanten. Foto: SDI

Ovenfor ses en række røntgenbilleder af Galaxy Note 7. Det øverste billede til venstre er af telefonen set oppe- eller nedefra med et batteri fra den første batteriproducent, Samsung SDI, hvor der var klart flest episoder. Her ses det tydeligt, at de enkelte isoleringsplader i batteriet er beskadigede, hvilket kan forårsage kontakt imellem disse og dermed en kortslutning og en brand.

Læs også: Fly evakueret efter eksplosion af en “sikker” Note 7

Billedet til højre for er fra samme vinkel, men fra den anden batteriproducent, Amperex Technology Limited, der dog ikke ser ud til at være beskadiget på helt samme måde. Særligt det tredje og sidste røngtenbillede viser, hvor stor skade de forskellige lag i batteriet har taget af det pres, der påføres dem.