Billige elbiler fra Europa – skal tage kampen op mod Kina

Flere af Europas største bilproducenter er på vej med billige elbiler, som skal få gang i en faldende efterspørgsel og generobre tabte markedsandele.

Billige elbiler fra Europa – skal tage kampen op mod Kina

Kinesiske bilproducenter tager markedandele med små og budgetvenlige elbiler fra de europæiske producenter – men nogle af de største producenter i Europa er klar til at kæmpe sig tilbage.

Se også: Sammenlign alle elbiler i Danmark

Europæisk elbil til 150.000 kr.

Flere af Europas største bilproducenter har netop fremvist små billige elbiler på Paris Motor Show i denne uge. Der er store forventninger til disse billige elbiler, som skal få gang i en faldende efterspørgsel og generobre nogle af de markedsandele, som de kinesiske mærker nu taget.

De europæiske bilproducenter forsøger dertil at øge salget af elbiler, for at undgå enorme bøder for ikke at leve op til EU’s mål for CO2-emissioner i 2025.

Man mener, at modellerne fremvist på den toårige industriudstilling, som åbnede i Paris mandag og varer til søndag, kan vise sig at være et vendepunkt for Europas bilindustri.

“Det føles, som om Europa kæmper sig tilbage,« sagde Julia Poliscanova, der er senior director for køretøjer og e-mobilitetsforsyningskæder i Transport & Environment.

Her er det specielt de tre franske producenter Citroen, Peugeot og Renault, der kan fremvise de nye og små elbiler, der er til at betale.

Se også: De billigste elbiler i Danmark lige nu

Den franske bilproducent Renault præsenterede for eksempel  Twingo E-Tech, der forventes at koste 150.000 kr. herhjemme. Twingo kommer på markedet i 2026.

Renault afslørede også sin lille elektriske SUV, Renault 4, og har sat gang i forudbestillinger af Renault 5. Koncernens Dacia-mærke præsenterede sin Spring-model og fremhævede den som en af de mest overkommelige elbiler på markedet.

Bilgiganten Stellantis lancerede i mellemtiden de nye kompakte Citroën ë-C4 og ë-C4X og beskrev modellerne som “perfekte eksempler” på bilproducentens svar på udfordringerne i forbindelse med energiomstillingen.

Der er altså billige elbiler på vej fra europæiske bilproducenter. Volkswagen forventes at løfte sløret for den billige elbil ID.2 i løbet af 2025 med salgsstart i 2026. Varianter af denne model lanceres af andre bilmærker i Volkswagen Group, herunder Skoda og Cupra.

Se også: Test og anmeldelser af elbiler

Elbiler til halv pris i Kina

Vil de europæiske producenter kunne hamle op med kinesiske konkurrenter, som er godt i gang med at overfylde markedet i Europa med mange forskellige elbilmodeller til attraktive priser?

Spørgsmålet er, om de kinesiske producenter kan vælge at sætte priserne yderligere ned, på trods af højere importafgifter. I Kina koster elbilerne nemlig halvdelen af, hvad de sælges til i Europa.

Prisen er vigtig for forbrugerne, men der er samtidig også en skepsis for at købe kinesiske elbiler, som er til stor fordel for de europæiske producenter.

Se også: Seneste nyt om elbiler, der kommer i 2024, 2025 og 2026