De bedste funktioner i Apple CarPlay

Har du en bil med Apple CarPlay, så er det bare med at drage nytte af systemets mange funktioner. Se vores guide til smartere hverdag med din bil.

De bedste funktioner i Apple CarPlay

CarPlay er software udviklet af Apple til brug i biler, hvor det overtager bilens infotainmentskærm. Den giver brugerne mulighed for at tilslutte deres iPhone til bilen og integrere med en velkendt iPhone-lignende software på bilens infotainmentskærm.

Med Apple CarPlay kan brugerne få adgang til en række funktioner i bilen, man normalt skal benytte mobilen. Apple CarPlay giver let adgang til apps som Spotify, Google Maps og andre tjenester direkte fra bilens skærm. Senere i år introduceres en ny udgave af CarPlay, der kan styre flere funktioner i kompatible biler.

Se også: Sammenlign priser på elbiler

Apple CarPlay gør kørslen mere sikker

En af de vigtigste fordele ved Apple CarPlay er den brugervenlige grænseflade, der er designet til at være nem at bruge under kørslen og dermed bidrager til en mere sikker kørsel.

Brugerne kan interagere med Apple CarPlay på infotainmentskærmen og via fysiske knapper i bilen, men endnu lettere via stemmekommandoer, hvor man ikke behøver fjerne øjnene fra vejen.

Apple CarPlay er tilgængelig på en lang række bilmodeller fra forskellige bilproducenter. Herunder guider vi til nogle af de muligheder, der er med Apple CarPlay.

Se også: Test af elbiler

1. Stop notifikationer

Med mobilen tilsluttet bilen kan du man modtage og foretage opkald og få notifikationer fra bedskedapps. Men kontinuerlige meddelelser under kørslen kan være distraherende, når du kører.

Heldigvis kan du med CarPlay blokere for disse meddelelser, så du kan fokusere på kørslen. Gå over til Indstillinger på din telefon, gå til Notifikationer og find appen du vil fjerne notifikationer for i CarPlay, fx Beskeder. Rul ned, indtil du ser indstillingen for Vis i CarPlay og deaktiver indstillingen.

Herefter vil du ikke se meddelelser fra denne app på bilens skærm, mens du kører.

2. Aktivér køretilstand

Hvis du ikke ønsker at få besked om opkald og beskeder eller vil tilpasse notifikationer under kørsel, kan man slå en dedikeret køretilstand til på iPhone, som aktiveres når CarPlay anvendes.

Her kan man for eksempel blokere opkald og notifikationer. Det gode er, at du kan vælge at sende en automatiseret besked til dine kontakter, så de ved, at du har set beskeden og vender tilbage.

For at aktivere Fokusfunktionen i bil skal du gå til Indstillinger på din iPhone og vælge Fokus fra listen.

Se også: De bedste funktioner i Android Auto

3. Tilføj automatiseringer

Med automatiseringer slået til kan du få Carplay til automatisk at udføre bestemte opgaver, når din iPhone kobles til, for eksempel til at åbne bestemt app, aktivere hotspot/internetdeling eller starte en bestemt playliste.

Åbn appen Genveje på din iPhone, og tryk på fanen Automatiseringer for at oprette personlige automatiseringer. Når det er gjort, skal du vælge indstillingen CarPlay.

Nu skal du blot vælge en indstilling og gemme det.

Husk at fjerne markeringen af indstillingen “Spørg før kørsel”, hvis automatiseringen skal starte automatisk hver gang.

4. Indtal en besked

Det er farligt at skrive en besked, mens du kører bil – og det er også ulovligt at anvende mobilen under kørsel. Hvis du har brug for at sende en vigtig besked, kan Apple CarPlay hjælpe dig. Med den indbyggede digital assistent kan man afsende en besked til en kontakt, uden at man bruger telefonen.

Man trykker blot på mikrofon-knappen på rattet, hvorved Siri aktiveres. Herefter beskeder manstemmeassistenten om at sende en besked til en bestemt person.

Se også: Hvad skal en elbilforsikring dække?

5. Husk, hvor du parkerede

Har du det også med at glemme, hvor bilen er parkeret? Så er der en smart funktion indbygget i Apple Kort.

Dette er måske mere en Apple Maps-funktion end en Apple CarPlay-funktion. Gå i indstillinger på din iPhone og find Kort, og derefter på Vis parkeret placering. Så længe du var forbundet til bilen med CarPlay, lige før du steg ud af bilen, vil bilens placering blive markeret på Apple Maps.