Elbiler på vej til at blive meget billigere

Fortsætter udviklingen som nu, kan prisen på elbiler snart matche benzin- og dieselbiler. Priser på batterier til elbiler falder nemlig hurtigere end forventet.

Elbiler på vej til at blive meget billigere

Elbiler bliver mere populære for hver måned der går, men udbredelsen holdes stadig tilbage af de højere priser på dem, i forhold til fossilbiler. Dog ser det ud til, at elbilerne vil fortsætte med at falde i pris og ganske snart kan matche benzin- og dieselbiler.

Se også: Billigste opladning med ladeboks – stor guide

Lavere priser på batterier, betyder billigere elbiler

2023 startede med vilde prisfald hos Tesla på deres to billigste elbiler, og producenten har i løbet af året sat priserne yderligere ned. Det har betydet, at flere andre bilmærker også har sat priserne på deres elbiler ned. Senest er det Hyundai med tilbud på Ioniq 5 og 6 og Renault med kampagnepriser på Megane Electric.

Men på trods af store prisfald på elbiler, er de stadig betydeligt dyrere at købe end fossilbiler. Men sådan vil det ikke være i en nær fremtid, spår Goldman Sachs Research.

Den dyreste komponent i en elbil er batteriet. Ud af de samlede omkostninger til dele på elbiler, skulle batterierne stå for mellem 40-60 procent. Dog falder priserne på batterier lige nu – og det ser ud til at fortsætte. Når priserne på batterierne falder, har det stor effekt på producentens omkostninger for hver eneste bil, der ruller ud af samlebåndet.

Se også: De billigste elbiler i Danmark

Op til 40 procent billigere i 2025

Priserne på råmaterialer til batterierne falder så hurtigt, at priserne på elbiler i en nær fremtid vil matche benzin- og dieselbiler, fortæller Goldman Sachs. Allerede i 2025 vil batterierne være op til 40 procent billigere end nu.

Priser på elbilbatterier er faldende. Kilde: Goldman Sachs Research

Goldman Sachs Research forventer, at batteripriserne vil falde til 99 dollars per kilowatt-time (kWh) i 2025. Det er et fald på 40 procent fra 2022, hvor den tidligere prognose lød på et fald på 33 procent. Prisfaldet vil primært skyldes råmaterialer til elbiler som litium, nikkel og kobolt, der bliver billigere.

Se også: Stem på Årets elbiler 2024

Vil få flere vil skifte til elbil

Skiftet fra benzinbilen til elbiler er stort og kan for mange føles utrygt. Hvordan kører man en elbil, hvordan lader man elbilen op, hvad er AC- og DC-opladning, hvad koster det at have elbil, hvad med slitage på batteriet og den kortere rækkevidde? Der er mange spørgsmål. Dog er lysten til at skife stor hos mange, men de højere priser gør det uopnåeligt at skifte til elbil.

Derfor er lavere priser afgørende for, at flere vil skifte til elbil. Skal man tro ovenstående forudsigelser, ser det lovende ud.

Se også: Få den bedste forsikring til elbilen